• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kortyoljuk az egészségünket

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nem csak az elfogyasztott italok mennyisége a fontos, hanem a minőségére is figyelnünk kell.

Nem lehet eleget hangsúlyozni: a gyümölcsök és a zöldségek, valamint a belőlük készült italok jótékony hatásúak!- figyelmeztet a Weborvoshoz eljuttatott hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

„Nem lehet megunni, ez az, amit nem lehet megunni…"- szól a jól ismert régi sláger. Alkalmazhatjuk a mondást a táplálkozástudomány tekintetében a zöldségekre, a gyümölcsökre, valamint a belőlük készült levekre is, hiszen rengeteg fajtájuk van, és számtalan jótékony hatással bírnak. Napról napra újabb és újabb pozitív szerepet tulajdonítanak nekik.

Befolyásolja-e a terhesség alatti zöldség- és gyümölcsfogyasztás a születendő gyermek súlyát?

Erre keresték dán kutatók a választ, amikor 43.585 terhes nőt vizsgáltak. Telefonos interjút készítettek velük, emellett élelmiszerfogyasztási gyakorisági kérdőívet töltettek ki, és az újszülött jellemzőit is kérdezték. A felmérésben szerepelt többek között a nyers zöldség és gyümölcs, valamint a belőlük készült italok fogyasztásának a vizsgálata. A kismama szüléskori, valamint a gyermek születési testtömegét mérték fel, és rákérdeztek a dohányzási szokásokra is. Szignifikáns különbséget találtak a zöldség-, valamint a gyümölcsfogyasztás mértéke és a gyermek születési testtömege között. Minél többet fogyasztott ezekből a kismama, annál egészségesebb testtömegű gyermeke született.

Ezért ajánlott, hogy minél nagyobb mennyiségű és változatos fajtájú zöldséget és gyümölcsöt, valamint belőlük készült italokat fogyasszunk, hiszen mind a betegségmegelőzésben, mind a komplikációmentes terhesség lefolyásában és a születendő gyermek egészségében is fontos szerepet játszanak.

A vesedaganatok kivédésére kávét, illetve teát igyunk?

Számos tévhit kering a táplálkozással kapcsolatban. Sokan nem tudják, hogy szabad-e kávét, teát, gyümölcsleveket vagy akár tejet fogyasztani, és ha igen, akkor mennyit, akár egészségesek vagyunk, akár valamilyen betegséggel küzdünk.

E tévhit tisztázására készítettek bostoni kutatók vizsgálatot, amely az említett italoknak a veserák kialakulására kifejtett hatását elemezte. 530.469 nőt és 244.483 férfit vontak be a vizsgálatba, akikkel élelmiszerfogyasztási gyakorisági kérdőívet töltettek ki, valamint 7-20 éven keresztül követték nyomon az életüket, emellett monitorozták életvitelüket. Az eredmény nagyon érdekes: mindazoknál, akik rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztottak kávét és teát, kisebb volt a veserák kialakulásának rizikója. Mindemellett azonban nem szabad megfeledkezni ezen italok túlzott fogyasztásának a szív- és érrendszerre való negatív hatásáról sem.

Ahogy mindenben, úgy a kávé és tea fogyasztásában is törekedjünk az arany középút megtalálására.

Zöld tea az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek ellen

A nagy melegben hangsúlyos szerepet kap a megemelt folyadékmennyiség bevitelének szükségessége, melynek nagy részét elsősorban csapvízből és ásványvízből ajánlott fedezni. Érdemes azonban változatosan pótolni a folyadékot, így jó választás lehet a különböző gyümölcslevek és teák fogyasztása is.
Választásunkat befolyásolhatja, hogy egyes italfajták pozitív hatással vannak szervezetünkre. A zöld tea napjainkban a kutatások középpontjában áll, számos jótékony szerepéről már korábban is hírt adtunk.

Egy friss, Japánban lezajlott vizsgálatban a zöld tea szív- és érrendszerre, valamint az elhízásra kifejtett hatását elemezték. 240 személy testtömegét, testtömeg-indexét, testzsír-százalékát, csípő- és derékméretét mérték fel. A zöld teát fogyasztó csoport szisztolés vérnyomásának, valamint az LDL, azaz a „rossz" koleszterin szintjének csökkenését nagyobb mértékben figyelték meg, mint a kontroll csoport esetében. A zöld teát fogyasztók testtömege, testtömeg-indexe, testzsír-százaléka, valamint a derék- és csípőkörfogata nagyobb mértékben csökkent, mint a nem fogyasztóké.

A kutatásból megállapítható, hogy a zöld tea fogyasztása jótékony hatással van az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

Igyunk zöld teát a daganatos betegségek ellen!

Korábbi kutatások igazolták bizonyos csoportok esetében, hogy a zöld tea rákmegelőző hatással rendelkezik. Azonban nem minden daganatos betegségben sikerült e jótékony szerepét igazolni.

Kínai kutatók 69.710, 40 és 70 év között nőt vizsgáltak a zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésében. Hat évvel később megállapították, hogy azon személyeknél, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségben ittak zöld teát, összehasonlítva azokkal, akik ritkán vagy kis mennyiségben fogyasztották, kisebb százalékban alakult ki vastagbéldaganat.

Ajánlott tehát folyadékpótlásunkba gyakran beiktatni a különféle zöld teák fogyasztását is, nem csak a változatosság, hanem a jótékony hatás miatt.