• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kullancs-encephalitis: csak az oltás nyújt védelmet

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A kemény tél miatt később kezdődik a kullancsszezon, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebb lesz a fertőzés.

Halált vagy akár egy életre szóló beszéd- és memóriazavart is okozhat a kullancsok által terjesztett vírus. A gyógyíthatatlan kullancs-encephalitis ellen egyedül védőoltással lehet küzdeni. A kullancsszezon közeledte miatt a megelőzés fontosságáról, a betegség veszélyeiről tartottak szakértők sajtótájékoztatót csütörtökön a Füvészkertben.

Hivatalosan évente átlagosan 100 olyan esetet regisztrálnak Magyarországon, melynél a nagyon veszélyes vírusos agyvelőgyulladást kullancs okozott. Valójában ennek többszöröse fordulhat elő, de a pontos statisztikai feldolgozást nehezíti, hogy egy-egy fertőzés eredetét gyakran nehéz azonosítani - mondta dr. Farkas Viktor, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika osztályvezető főorvosa.

Különösen azért sem egyszerű meghatározni, hogy pontosan mi lehet a baj, mert a legtöbb esetben a kullancs-encephalitisnél is az influenzához hasonló tünetek lépnek fel. A vírus két fázisban támad, az első körben kisebb lázat, izomfájdalmat okoz, majd pár napig úgy tűnik meggyógyult a beteg, de aztán jön a második fázis, amelyben visszatérnek a tünetek, de már nagyon súlyosak. Hihetetlen gyengeséget, erőtlenséget éreznek a betegek, akik gyakran eszméletüket is vesztik. Mivel nincs gyógymód, csak tüneti kezelés, az érintettek immunrendszerén múlik, hogy hogy jönnek ki ebből a fázisból - mondta a főorvos.

A betegek körülbelül egyötöde kerül át az első fázisból a másodikba, és a második fázisba is bekerült fertőzötteknek csak egynegyede gyógyul meg teljesen a kórból. Többen bele is halnak a fertőzésbe, de a túlélők közül nagyon sokan olyan szövődményekkel küzdenek akár egész életükben, mint a beszéd- vagy mozgászavar, attól függően, hogy az agyuk mely területét támadta meg a vírus - magyarázta Farkas Viktor.

Bár gyógymód nincs, de természetesen védekezni azért lehet ez ellen a kór ellen - mondta dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Több évtizede létezik oltás a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére. A kullancsszezon előtt, akár már most is érdemes beoltatni magunkat és a gyerekeket, akik már egyéves kortól megkaphatják a vakcinát. A szakember hangsúlyozta, hogy ebben az esetben egy oltási sorozatról van szó, amelyből 1-3 hónap eltéréssel legalább kettőt be kell adatni, hogy az alapvédettséget elérjük. A teljes biztonsághoz azonban célszerű az első kettő után, egy éven belül egy harmadik oltást is beszerezni, és öt évente ismétlő oltást is beadatni.

A kis gyerekek egyébként jobban ki vannak téve a veszélynek int a felnőttek, hiszen a fertőzést terjesztő vérszívók főleg az talaj közelében vannak - mondta Póta György. Igaz, sünök, kutyák, denevérek szőrébe kapaszkodva sok helyre eljuthatnak, akár olyan helyekre is, városi környezetbe, ahol nem számítanak rájuk. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a szülők, ha gyermekükön kullancsot észlelnek, ne féljenek azt kihúzni. Ne várjanak az ügyeletes orvos segítségére, mert minél tovább marad benn a kullancs annál nagyobb az esély a fertőződésre. Például 6 óra elteltével szinte már biztos, hogy egy fertőzött kullancs átadja a vírust.

Az idei kemény tél annyiban kedvező volt, hogy a tavalyi kullancsok valószínűleg nem maradtak meg, nem teleltek át úgy, mint ahogy egy enyhe január-február után. Mindez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az idei kullancsszezonban kevesebb lesz a fertőzés, csupán azt, hogy később kezdődik majd - mondta kérdésre válaszolva az egyesületi elnök.

Legolvasottabb cikkeink