• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Küzdelem az emberibb haldoklásért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A magányos haldoklás ellen, az emberhez méltó halálért küzdő hospice mozgalom október elején ünnepli világnapját.

Októberben immár harmadik alkalommal ünneplik a hospice és palliatív ellátás világnapját, amely azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a hospice ellátás fontosságára, szellemi és anyagi támogatást szerezzen ennek az ellátási formának – tájékoztatta a Weborvost Hegedűs Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke.

A hospice szolgálatok a haldokló – elsősorban daganatos – betegek humánus gondozását végző szervezetek. A hospice gondozás célja a betegek életminőségének javítása, testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. A palliatív ellátás pedig azt takarja, amikor az orvosok immár az érdemi gyógyulás reális esélye nélkül nyújtanak gyógykezelést, amelynek célja elsősorban a fájdalomcsillapítás, továbbá, hogy a beteg minél tovább az állapota szerint elérhető legjobb életminőségben tölthesse együtt életének utolsó szakaszát szeretteivel.

Világszerte sok esetben a hospice és palliatív terápia nem áll rendelkezésre a kellő időben, így fordulhat elő az, hogy végstádiumú betegek csillapítatlan fájdalmak között, elszigetelten, magányosan várják a halált. Egy általánosan elfogadott mérőszám szerint 1 millió lakosonként 50 palliatív ágyra lenne igény, ezzel szemben Kelet-Európában ez az arány jelenleg a huszat sem éri el. A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület nyilvántartása szerint amíg 2005-ben alig több mint háromezer, 2006-ban ennél ezerrel több beteg részesült hospice ellátásban.

A hospice világnap alkalmából 2006-ban a világ 74 országában szerveztek koncerteket, megemlékezéseket, konferenciákat, színházi előadásokat, kiállításokat és más rendezvényeket – közölte Hegedűs Katalin. A rendezvénysorozattal egy időben szervezik meg az ugyancsak hagyományosnak számító Hospice Hangok (Hospice Voices) koncertsorozatot, amely során világszerte maratoni zenei koncerteket tartanak, a befolyó adományokat a hospice ellátás fejlesztésére fordítják.

A Magyar Hospice Alapítvány október 4-én 16 órakor jótékonysági aukciót szervez a Budapest Hospice Házban (Budapest, III. kerület Kenyeres u. 18-22.), a bevételt a fekvőbeteg részlegen dolgozó nővér fizetésére gyűjtik. A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület október 6-án, szombaton délután 16 órakor a Spinoza Házban (Budapest, VII. kerület Dob u. 15.) tartja fotótárlattal egybekötött ünnepi rendezvényét, amelynek során megemlékeznek a közelmúltban 85 éves korában elhunyt Polcz Alaine pszichológusról, a hazai hospice mozgalom egyik alapító tagjáról. Ugyancsak az ő tiszteletére szervez koncertet a Magyar Hospice Alapítvány október 12-én 19 órától a Budapest Március 15. téren álló Belvárosi Főplébánián: Handel Messiás című művét a Budapesti Bach Együttes adja elő.

A világnaphoz kapcsolódóan vidéken is lesznek rendezvények. Debrecenben például október 12-én 10 órakor a Kossuth téren – Budapesten ugyanezen a napon 15 órától a Margitszigeten – nárcisz virághagymákat ültetnek: a szervezők a „Méltóság Mezeje" nemzetközi kezdeményezés hazai meghonosításával szeretnék elősegíteni a hospice mozgalom minél szélesebb körű megismerését. A nemzetközi programba a kampány részeként iskolákat is bevonnak, hogy már gyermekkorban elkezdődhessen egy olyan tudatos nevelés, amely a szenvedő emberrel való együttérzést, valamint a betegséghez, a halálhoz való viszonyt természetesebbé teszi. Szekszárdon a Balassa János Kórházban október 16-án 10 órától a „Méltósággal az Út Végén" Hospice Alapítvány szervezésében tartanak szakmai napot a gyászról, annak feldolgozásáról Pilling János pszichiáter vezetésével.