• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Labordiagnosztika: mi, micsoda a leleten?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Betegségek, vizsgálatok, leletek: keresse, hogy megértse mi mit jelent, s mennyi az annyi.

A hazai közönség - egészségesek és betegek, szakemberek és nem szakemberek - egyaránt nagy érdeklődéssel, és örömmel fogadták az interneten elérhető kulcsot, saját laborleleteik megértéséhez és értelmezéséhez. A kezdeményezés Amerikából indult, és hamar megkerülte kis bolygónkat, mint minden sikeres ötlet, melynek az internet nyújtotta előnyök biztosítanak bárki számára elérhető virtuális teret.


A Magyar LaborDiagnosztikai Társaság támogatásával működő, a nemzetközi standardok alapján kidolgozott honlap segítségével bárki könnyen megtudhatja, hogy a laboratóriumi lelet egyes mutatói mit jelentenek. Mely értékek normálisak és melyek utalnak valamilyen betegségre. A kulcsszavak megadása után a honlap programja kiválasztja nekünk a tömérdek adat és definíció közül az éppen aktuális és minket érdeklő/érintő dolgokat.


A honlap tájékoztat, segítséget nyújt, és eligazít az orvosi, vizsgálati módszerek és laboratóriumi leletek sokunk számára átláthatatlan útvesztőjében. Információt, visszajelzést ad, feltárja előttünk a lehetőségeket, és egyszersmind eloszlatja a sokszor tévedésen, vagy képzelgésen alapuló hiedelmeket.

 
Laborleletet mindannyian fogtunk már a kezünkben, és csak a vizsgálat mögöttes okai döntötték el, hogy mennyire riadtan vettük kézhez, a számunkra érthetetlen vízszintes, és függőleges sorokat tartalmazó papírost. A legtöbb esetben persze kiderült, hogy alaptalanok voltak az ijedelmek, szorongások és félelmek. Az emberek különböző csoportjai - sportolók, kismamák, betegek, egészségtudatosak, gyermekek, idősek - számtalan céllal mehetnek egy-egy laboratóriumi vizsgálatra. Egy azonban biztos: a szervezet mélyén zajló dolgokról egyértelmű és részletes információt a laborlelet ad. Ennek értelmezése pedig sokszor még az egészségügyi szakemberek számára is nagy kihívást jelent, így a honlap működése mindenkinek segítséget és biztonságot nyújthat.

A lelet a nulladik lépés, mert még nem diagnózis, még nem terápia, hanem információ, ami a szervezetünket segítő további lépéseink összes szereplőjének és folyamatának támasza lehet. Természetesen az egyes értékek elemzése, illetve az ennek alapján felállítandó gyógykezelést minden esetben a háziorvosra, vagy a szakorvosra kell bízni.


Kézhez kapott leletünkkel nincs más dolgunk, mint kinyitni a weboldalt, kikeresni és megérteni a kapott értékek mögöttes tartalmát. Az oldal feltárja az idegen szakkifejezések, számok kapuját, és betekintést nyerhetünk a vizsgálatok mögött rejlő valóságba. A program kulcsszavak megadását követően részletes magyarázatot ad a kért értékeinkről, a vizsgált paraméterekről.

Labtestsonline - belépés

Legolvasottabb cikkeink