• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Laktózérzékenység, laktózintolerancia

Egészségmagazin 2025.04.01 Forrás: Dr. Rose Magánkórház - Weborvos
Laktózérzékenység, laktózintolerancia

A laktózintolerancia valójában nem betegség, mivel a felnőtt emlős élőlények már nem tudnak tejcukrot emészteni.

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és bizonyos tejtermékekben megtalálható diszacharid lebontásának a képtelensége, melynek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet. Dr. Harasta Edit, a Dr. Rose Magánkóház gasztroenterológusa foglalja össze a tudnivalókat.

A laktózintolerancia, más néven tejcukor érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére.

A tejcukor (laktóz) összetett cukor, emésztéséhez a vékonybélben termelődő laktáz enzimre van szükség, mely széthasítja a laktóz molekulát egyszerű cukrokra (glükózra és galaktózra), melyek képesek felszívódni, így a szervezet képes azokat hasznosítani.

A laktózintolerancia valójában nem betegség, mivel a felnőtt emlős élőlények már nem tudnak tejcukrot emészteni. Emiatt az emberek esetében is az anyatejes táplálási periódust követően a tejcukor bontó enzim termelődése lecsökken. Egyes állattenyésztő népeknél az állandó tejfogyasztás következtében évezredek alatt genetikai módosulás történt, melynek eredményeképp felnőttkorban képesek maradtak laktáz termelésre.

A laktózintolerancia tünetei

A tejcukor érzékenység kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jár, melyek a tejcukor tartalmú ételek és italok fogyasztása után 2-4 órával jelentkeznek. A vastagbélbe jutó emésztetlen tejcukor ozmotikusan aktív, vizet vonz magához, ami híg széklethez, hasmenéshez vezet.

A tejcukor lebontása a vékonybélben lévő enzimek helyett ilyenkor a vastagbél baktériumai által történik. A keletkező gázok és savas bomlástermékek puffadást, hasi görcsöket, bélgörcsöket, bélkorgást, émelygést, hányingert, fejfájást okozhatnak. A tünetek minősége és erőssége függ az adott páciens bélflórájának összetételétől. 

A laktózintolerancia kimutatása, vizsgálata

Amennyiben a laktóz nem emésztődik meg, akkor ezt a bélrendszer baktériumai bontják le, melynek során hidrogént és metánt termelnek. A hidrogén a vérárammal a tüdőbe jut, a kilélegzett levegőben ki lehet mutatni, és mennyiségét mérni egységnyi laktóz fogyasztást követően. A kilégzéses vizsgálat 2-3 órát vesz igénybe és a fent említett emésztőszervi tünete megjelenésével járhat. Nem ritkaság azonban a hamis negatív eredmény, bizonyos esetekben a baktériumok csak metánt termelnek, hidrogént nem.

A laktózintoleranciát nyál- vagy vérmintán végrehajtott genetikai teszttel is ki lehet mutatni, mely a C/T-13910 és esetenként a G/A-22018 polimorfizmust vizsgálja a C/C és a G/G allélok a laktáz aktivitásának gátlásáért felelnek, a T/T és A/A allélok pedig a laktáz aktivitás fenntartásáért. Akik T/T vagy A/A allélokkal rendelkeznek, azoknál a laktáz enzim termelődése felnőttkorban is biztosított marad, így képesek a tejcukor emésztésére. A C/C és a G/G allélokkal rendelkezőknél annak gátló funkciója miatt idővel laktózintolerancia tünetei jelentkeznek. 

A laktózérzékenység három fő csoportja 

Elsődleges laktózérzékenység: Genetikailag meghatározott érzékenység, laktáz enzim csecsemőkort követően kialakuló hiánya. Világszinten az emberek többségét érinti. A tejterméket történelmileg nem fogyasztó társadalmakban (pl. Afrika, Ázsia) gyakorisága 90% feletti. 

Másodlagos laktózérzékenység: Következményesen kialakuló laktózérzékenység, melyet a bél nyálkahártyájának változásai (gyulladás, vagy sorvadás) idéznek elő (például akut bélfertőzések, bélflóra felborulása, gyulladásos bélbetegségek, gluténintolerancia, paraziták, bélférgek jelenléte). A kiváltó állapot gyógyulását követően a laktóz emésztésének képessége helyreáll. 

Veleszületett laktáz elégtelenség: Ritka, autoszomális recesszív öröklődésű genetikai rendellenesség, melyben a laktáz enzim termelés gátlása már a születéskor fennáll, a csecsemőkor korai szakaszában diagnosztizálják az anyatejes táplálás során jelentkező hasmenés hátterében.

A laktózintolerancia kezelése

A laktózintolerancia kezelése a laktózmentes diéta tartása. A tejcukor a tej erjedése, savanyodása során lebomlik, így például az aludttej laktózmentes. Laktóz tartalmú élelmiszerek laktáz enzim hozzáadásával laktózmentessé tehetők.