• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Lehetséges a hajhulláskezelés őssejtek segítségéve

Egészségmagazin 2019.11.02 Forrás: Weborvos
Lehetséges a hajhulláskezelés őssejtek segítségéve

A szőrtüszőből kinyert őssejteket klónoznák, és az így nyert új hajtüszőket ültetnék vissza a fejbőr kezelendő felületeire.

Férfiakat és nőket egyaránt érint a hajhullás kérdése. Az okok közül az egyik leggyakoribb az elnevezése ellenére mindkét nemet érintő férfias típusú kopaszodás, az ún. androgén alopécia, melyet a hormonális változások, a genetikai hajlam és az életkor együttes faktorai idéznek elő. A tudomány fejlődésének köszönhetően mára a kezdeti szakaszban lévő androgén kopaszodás több eljárás alkalmazásával is sikeresen orvosolható, sőt talán a saját őssejtjeink segítségével történő „hajklónozás” módszerére sem kell már sokat várnunk. A hajhulláskezelés legújabb tudományos vívmányairól dr. Zakariás Dávid, a HairHungary hajátültetési specialistája beszél.

„A klasszikus hajátültetési eljárást egészíti ki, illetve önálló kezelésként is alkalmazható a mára már általánosan használt PRP vagy köznapi nevén Drakula-terápia, mely a beültetett hajszálak kinövési arányát növeli és a sebgyógyulást is gyorsítja.” – kezdi a szakorvos. Az eljárás során vért vesznek a pácienstől, majd abból egy vérlemezkékben és növekedési faktorokban gazdag plazmát hoznak létre, melyet aztán a fejbőr megfelelő területeibe fecskendeznek. A kezelés eredményes lehet a kezdődő hajhullás leállításában, a haj elvékonyodásának visszafordításában, a folyamat lelassításában és az újbóli hajszálvastagodás serkentésében.

A legmodernebb eljárások közé tartozik a Rigenera-terápia, mely már Magyarországon is elérhető. A klinikai esettanulmányok szerint a hajhullás 4-6 hét elteltével megáll, és a szőrtüszők új hajszálakat hoznak létre. A nagyjából egy órás kezelés során először a nyakszirt környékéről helyi érzéstelenítést követően apró bőrszövet darabkákat vesznek le. Ezekből aztán egy készülék segítségével őssejteket, növekedési faktorokat és progenitor (előd-) sejteket különítenek el. Az eljárás harmadik lépéseként ezt a speciális elegyet a fejbőr problémás felületeibe juttatják, ahol az a hajtüszők regenerálásában és az azokat tápanyaggal ellátó apró vérerek formálásában segít majd. „A hajspecifikus szövet segítségével így célzottabb, hatékonyabb módon tudunk beleavatkozni a hajvesztés folyamatába.” – mondja az orvos.

Nemrégiben eredményesen zárult egy kísérlet, mely során kutatók egérben egészséges szőrtüszőket klónoztak őssejtekből. Ha majd az eljárás az emberek számára is alkalmazhatóvá válik, óriási előrelépés várható a regeneratív hajgyógyászat területén. A terápia során ugyanis a páciens szőrtüszőjéből nyernének ki őssejteket, majd ezeket klónoznák, és az így nyert új hajtüszőket ültetnék vissza aztán a fejbőr kezelendő felületeire. „A kezelés nagy előnye lehet, hogy mivel az őssejt donor és a befogadó személye azonos, nem kell a kilökődés veszélyével számolnunk.” – fűzi hozzá a doktor.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink