• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ma elindult a Rákellenes Program

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A programban Önök megállapodtak, nekünk politikusoknak már csak végre kell hajtanunk.

Az elmúlt 15-16 évben az egészségügyet érintően indokolatlanul sok adósság halmozódott fel, aminek oka főképpen a politikai-szakmai bátortalanság volt. Bár a toldozgatás-foldozgatás közepette sok részeredmény született, de továbbélnek a régi feszültségek, ellentmondások és az egészségügyi ellátás valamennyi szereplőjének alapvető problémája maradt a biztonsághiány. A beteg ellátásának minőségét nem a szükséglete határozza meg, hanem az, hogy hol él és milyen kapcsolatai vannak, de ebben a kesze-kusza rendszerben, ahol szívességek cserélnek gazdát, nem csak a beteg, hanem a szolgáltatást nyújtó, a tudást, pénzt betenni akaró sincs biztonságban.

Sok tekintetben túlérett az idő a változtatásra, ezt jelzi, hogy például az onkológiai intézményrendszer most folyó, személyes és intézményi érdekeket érintő átalakítása nem okozott akkora megrázkódtatást, mint azt a politika várta. Ennek egyetlen magyarázata az, hogy a lépés szükségessége, iránya szakmailag már régóta elfogadott, indokolt volt.


A társadalom nagy alrendszerei közül az egészségügy az egyik olyan, amelyiknek átfogó átalakítása a következő években már nem elodázható – jelentette ki Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök azon a mai szakmai fórumon, amelyen hivatalosan elindította a négy hónapos társadalmi vitában kiérlelt konszenzuson alapuló Nemzeti Rákellenes Programot (terjedelem 20 MB).>>


Mint elmondta, a daganatos halálozás növekvő trendjének megállítását célzó, konkrét, határidőkkel tagolt lépésekből álló szakmai forgatókönyv egy nagyobb programba ágyazódik, melynek alapvető célja, hogy a ma működő, biztosítóinak álcázott állami egészségügyből valódi biztosítási alapú egészségügyet csináljon.
Ennek részeként a kormányfő szerint növelni kell az egyén felelősségét egészsége megtartásában, az ellátás felelőssége pedig a tulajdonostól a biztosítóhoz kerülne át. Az ellátást a biztosító attól a szolgáltatótól vásárolná, amelyik a legmagasabb színvonalon és legolcsóbban tudja nyújtani azt, függetlenül attól, hogy állami, önkormányzati vagy magántulajdonban van. Olyan áron, amiben a legjobban képzett szakorvosok-szakdolgozók igazságos bére éppúgy benne foglaltatik, mint az ellátáshoz szükséges korszerű feltételek, eszközök- műszerek megtérülése is.


Az átfogó fejlesztési programnak ugyanakkor arányosnak kell lennie – mondta el a miniszterelnök -, azaz minden betegnek ugyanazt az ellátási minőséget kell kapnia, függetlenül attól, az ország melyik pontján él.


Ennek az átfogó reformkoncepciónak része a nagyon erős alapellátás, amely a mai részesedésének (6-7%) többszörösét kapná a kasszából, a megerősített, s még mindig a lakóhely közelében lévő szakrendelői hálózat, valamint a kiépített sürgősségi ellátás rendszere. A fekvőbetegellátás megyei-regionális alapon szerveződve nyújtana speciális és kiemelt szolgáltatást, megszűnne az elszigetelt vármegyei-városi egészségügy, amelyben mindenki a „maga egészségügyét építi".


A fejlesztés negyedik alapiránya, - a daganatos megbetegedések visszaszorításán, a gyermekegészségügyi,- és a sürgősségi ellátás fejlesztésén túl – az egészségkultúra színvonalának emelése, mert egyik strukturális vagy szakmai program sem ér semmit, ha azzal az érintettek nem élnek. A betegségmegelőzés ügye legalább olyan hangsúlyos kell legyen, mint a gyógyítás bármely szakágáé, s erre a felvilágosításon túl a biztosító tudna ösztönözni a legjobban. Akár újra kötelezővé tett szűrővizsgálatokkal, bizonyos lakossági csoportok átfogó ellenőrző vizsgálataival, akár kedvezmények-szankciók rendszerével, akár úgy, hogy a prevenciós teendőket helybe viszi, amíg sikerül divattá vagy társadalmi üggyé tenni.


A Nemzeti Rákellenes Programról szólva a miniszterelnök megköszönte mindazok munkáját, akik nyugodt, szakmai és jóhiszemű viták során át a kidolgozásban részt vállaltak. Mint mondta: „a programban Önök megállapodtak. A fejlesztési-finanszírozási igény korrekt, a szűk keresztmetszetek feloldása (a kapacitáskorlátok feloldásával, a PET/CT vizsgálatok befogadásával) már megkezdődött, nekünk politikusoknak már csak végre kell hajtanunk".


A Magyar Rákellenes Liga Világnapi üzenete

Legolvasottabb cikkeink