• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magas vérnyomás: műtéttel is gyógyítható?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egy egyszerű beavatkozás felére csökkentheti a magas vérnyomás miatt bekövetkező halálozások arányát.

A brit Telegraph.co.uk karácsony másnapjára időzítette hírét egy szenzációsnak nevezhető új terápiáról, amellyel, úgy tűnik, a makacsul ellenálló magas vérnyomás is leszorítható.

Tény, hogy a szívbetegség, stroke, veseelégtelenség kockázatát általában növelő magas vérnyomás életmódbeli változásokkal is befolyásolható, ritka azonban, hogy az orvosok ne írnának ellene gyógyszereket (amelyek egyébként a leggyakrabban rendelt készítmények közé tartoznak).

Nagy-Britanniában 15 millió ember szenved ettől az állapottól és következményeitől; egyesek közülük hiába mérséklik sófogyasztásukat vagy szedik az orvosok által rendelt tablettákat, egy idegrendszeri mechanizmus ugyanis arra készteti veséjüket, hogy nagy mennyiségű sót hagyjon a vérükben. (Ennek következtében nő a vér mennyisége és a vérnyomás is.) Mások egyszerűen nem tolerálják a gyógyszeres kezelést. A kezelhetetlen esetek arányát a brit lap 10 százalékra teszi.

Nemrégiben azonban forradalmian új, vérnyomáscsökkentő műtétet hajtottak végre a Londoni Mellkassebészeti Kórházban, egy 68 éves férfibetegen. Az operatőr Martin Rothman kardiológus professzor volt, betege éber állapotban követhette a rajta végzett beavatkozást. A férfi – aki egyébként cukorbeteg, továbbá stroke- valamint mélyvénástrombózis-túlélő – a műtét utáni éjszakát a kórházban töltötte, valószínű viszont, hogy mihelyt az orvosok megfelelő rutint szereznek, az operáltakat még aznap hazaengedik majd.

A sebészek a vesékhez tartó fő artériákba vezetett kauterizáló huzallal a szimpatikus idegrendszer azon szárait roncsolják, amelyek vérnyomás-növelő impulzusokat közvetítenek a kiválasztás szervrendszerébe.

A huzallal belülről égetik meg az érfalakat, károsodnak azonban az ezek külső felületén haladó idegek is. Vesénként-artériánként négy-öt, spirális mentén elhelyezkedő, egy milliméter átmérőjű égési sebeket ejtenek.

A szabályozási zavar mintegy három hónap elteltével „magától" megszűnik; Rothman páciensénél az optimális állapot két hét alatt állt be.

A műtéti eszközöket az amerikai Ardian cég fejlesztette ki, a londoni operáció pedig annak a tesztsorozatnak képezi részét, amelynek során 110 betegen próbálják ki az eljárást. Egy-egy ilyen műtét az angol egészségügynek annak idején körülbelül 4000 fontjába kerülhet majd, tekintettel azonban arra, hogy a vérnyomáscsökkenéssel együtt a halálozási mutatók is megfeleződhetnek, a hivatali apparátus is elégedett lehet a költséghatékonysággal.

Forrás: Telegraph.co.uk