• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már az egész országban terjed az influenza

Egészségmagazin Forrás: OEK-Weborvos

Átlépte a megbetegedések aránya a járványküszöböt, de jelentős területi különbséggel.

2013. január 28 és február 3. között 19%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint a 4. héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy az 5. héten az országban kb. 16 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ a beérkezett adatok alapján.

A betegek 30,9%-a gyermek, 40,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 21,8%-uk a 35-59 évesek, 7,0% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Összességében a betegek csak kevesebb, mint egyharmada volt gyermek, azonban 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra számítva a 6-14 évesek fordultak leggyakrabban influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az elmúlt héten, a korspecifikus morbiditás 344,8%ooo-nek felelt meg. Ezt követte az 5 éven aluliak (287,3%ooo) és a 15-34 évesek érintettsége (242,9%ooo).

Az 5. héten a fővárosban és 15 megyében emelkedett, 2 megyében csökkent, 2 megyében nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulás gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Pest (257), Győr-Moson-Sopron (250) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (245) megyében, továbbá a fővárosban (241) volt a legmagasabb, Nógrád, Csongrád és Veszprém megyében pedig a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Budapesten (4), továbbá Bács-Kiskun (1), Borsod-Abaúj-Zemplén (1), Csongrád (1), Fejér (4), Hajdú-Bihar (1), Somogy (1) és Veszprém (1) megyében diagnosztizáltak.

Az ötödik naptári héten 32%-kal több influenza-gyanús betegtől származó minta érkezett az OEK Légúti vírus osztályára, mint az előző héten. Az 5. héten feldolgozott 71 légúti váladék virológiai vizsgálata során összesen 14 esetben igazolták az influenzavírusok (7 influenza A és 7 influenza B) és 5 esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét. A sentinel orvosok által beküldött 47 betegtől származó mintából 4 esetben influenza A(H1N1)pdm09 és 5 esetben influenza B vírus, továbbá 2 esetben RSV jelenlétét mutatták ki. Az influenza pozitivitási arány 19,2% volt. A hagyományos beküldés keretében érkezett 24 betegtől származó vizsgálati anyagból 5 influenza-pozitívnak és 3 RSV-pozitívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten hét jelentés érkezett. A járványok egy bölcsődét, három óvodát, két általános iskolát, két esetben egyidejűleg óvodát és általános iskolát, valamint egy egészségügyi intézményt érintettek. A közösségi járványokat hat megyéből jelentették [Baranya (2), Hajdú-Bihar (1) Jász-Nagykun-Szolnok (1), Fejér (1) Borsod-Abaúj-Zemplén (1) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (1) megye). Hat járványban történt mintavételezés és 2013. február 6-ig a Fejér megyei általános iskolai járványhoz tartozó 4 beteg közül 2-2 gyermeknél influenza A, illetve B fertőzést igazoltak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2013. év 5. hetében már az egész ország területén terjed az influenza. Az első naptári héttől kezdődően a hétről-hétre emelkedő országos morbiditás az 5. héten átlépve a járványküszöböt (150%ooo) 167,6%ooo-nek felelt meg. A területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 40 és 256 között változott. Az influenzavírusok cirkulációja megerősödött, az influenza-pozitivitási arány 19,2% volt. A héten 7-7 influenza A és B vírus mellett 5 RS vírust azonosítottak.

A 2012. év 40. és 2013. év 5. hete között 377 beteg vizsgálati anyagát dolgozták fel az OEK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában, 19 főnél influenza A [13 influenza A(H1N1)pdm09 és 6 influenza A(H3)], 10 főnél influenza B, továbbá 8 főnél RS vírus okozta fertőzést igazoltak.

Legolvasottabb cikkeink