• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már elérhető az új fülzúgás elleni terápia

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nem gyógyszeres kezelés, vagy műtéti beavatkozás, és nem is zeneterápia.

A régióban elsőként Magyarországon is elérhető egy több mint tíz éves német kutatómunka eredményeként kifejlesztett hatékony és innovatív kezelés a szubjektív fülzúgásban szenvedők számára. Az úgynevezett akusztikus CR-neuromodulációs módszer működési elvét Prof. Dr. Peter Tass, a fejlesztést végző német kutatócsoport vezetője mutatta be ma, az új eljárást Magyarországon elsőként és egyedüliként kínáló Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő ünnepélyes megnyitóján.

A németországi Jülichi Kutatóközpont több mint tíz éves kutatómunka eredményeként teljesen új terápiás eljárást fejlesztett ki a szubjektív fülzúgásban szenvedők számára, amelynek hatásmechanizmusát ellenőrzött klinikai tanulmányban bizonyították. Az akusztikus CR-neuromoduláció Németországon és Anglián kívül – a régióban elsőként - most már Magyarországon is elérhető a július 13-án megnyitott budapesti Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelőben. A tervek szerint az eljárás később több más nagyvárosban is hozzáférhető lesz.

„Az akusztikus CR-neuromoduláció nem gyógyszeres kezelés, vagy műtéti beavatkozás, és nem is zeneterápia. Az évekig tartó matematikai modellezés, fizikai, neurológiai és orvostudományi kutatások eredményeként az általunk kifejlesztett eljárás során a fülön keresztül közvetlenül a kóros hang keletkezéséért felelős agyi területet kezeljük egy gyufásdoboz méretű, programozott hanggenerátor segítségével. A készülék a beteg saját tinnitus profiljának megfelelő, egyedileg beállított stimulációs jelsorozatot juttat el a hallókéregbe. A jelsorozat térben és időben koordinált hatását egy általunk kidolgozott komplex matematikai formula alkalmazása teszi lehetővé. A terápia célja az, hogy az agy a nemkívánatos fantomzajt, a tinnitust elfelejtse" – hangsúlyozza Prof. Dr. Peter Tass (Director of Institute for Neuroscience and Medicine, Neuromodulation (INM 7), Research Center Jülich).

„A németországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az akusztikus CR-neuromoduláció sikeres és hatékony terápia azok számára, akiknek krónikus fülzúgása van, tehát legalább hat hónapja szenvednek a rendkívül zavaró tünettől. A klinikai tanulmány szerint tizenkét hét kezelést követően a betegek által érzékelt tinnitus hangereje átlagosan 40 százalékkal, a súlyos/nagyon súlyos fokozatba sorolt tinnitus betegek száma pedig 71 százalékkal csökkent – teszi hozzá Dr. Borsi Máté, a Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő orvosigazgatója, aki reméli, hogy minél több hazai rászoruló betegen tud segíteni az újonnan megnyílt orvosi rendelő akusztikus neuromodulációs kezelésre Németországban speciálisan felkészített orvosi csapata.