• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Már elérhetők videón a Daganatos Betegek Napján elhangzott előadások

Egészségmagazin 2022.12.02 Forrás: Weborvos
Már elérhetők videón a Daganatos Betegek Napján elhangzott előadások

"A betegek nélkül nem megy, a szakemberek mellett a páciensek is a gyógyító csapat tagjai, ezért fontos, hogy értsék mi és miért történik velük".

Az ország minden részéből érkeztek daganatos betegek, hozzátartozók és betegszervezetek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság XII. Kongresszusához kapcsolódóan megszervezett betegnapra - tudósított a rendezvényről a Rákgyógyítás portál.

– Össze sem lehet hasonlítani a daganatellenes lehetőségek összetettségét, fejlettségét és eredményességét azzal, ami néhány évtizeddel ezelőtt rendelkezésünkre állt – biztatta a jelenlevőket megnyitó köszöntőjében Hideghéty Katalin, az MKOT elnöke. A fejlődésre példaként saját szakterületét, a sugárkezeléseket hozta fel. Amint kiemelte, sokan azért tartanak a sugárterápiától, mert idősebb rokonuk, ismerősük révén húsz-harminc évvel korábbról van tapasztalatuk ezekkel a kezelésekkel, amikor azok még jelentősebb mellékhatásokat okoztak. A mai technológiával már sokkal precízebb és kíméletesebb módon történnek a besugárzások. Amint Hideghéty Katalin hangsúlyozta, a fejlődéssel a döntések súlya is megnőtt, mert a korábbinál sokkal több adatra támaszkodva és sokkal összetettebb terápiás protokollokkal dolgoznak. Az egyes részterületek specializációja a mindennapos betegellátásban a szakorvosok számára is kihívást jelent. Kiemelte: “a betegek nélkül nem megy, a szakemberek mellett a páciensek is a gyógyító csapat tagjai, ezért fontos, hogy értsék mi és miért történik velük.”

A Daganatos Betegek Napján a szakmai előadások sorát Schwab Richárd gasztroenterológus kezdte, aki a mikrobiom egészségének a daganatok kialakulására és a kezelés eredményességére ható jelentőségéről beszélt. Tímár József patológus professzor előadásában azt magyarázta el szemléletes példákkal, mi a daganatok kialakulásának genetikai háttere, miért és hogyan változnak egy adott beteg daganatának genetikai jellemzői, mi befolyásolja, hogy egy célzott terápia kinél lesz hatásos és kinél nem. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az orvos-beteg kapcsolatok változásáról, az orvos-beteg kommunikáció buktatóiról tartott előadást. Kapitány Zsuzsanna gyógytornász-fizioterapeuta a gyógytorna életminőséget hosszú távom befolyásoló szerepéről beszélt. Kovács Ágnes Anna klinikai szakpszichológus arról tartott előadást, miként lehetséges a poszttraumás növekedés, azaz hogyan kerülhet ki valaki lelkileg erősebben egy daganatos betegség kezelési folyamatából, mint ahogyan belekerült. Kelemen Kunigunda jógaoktató a jóga mindennapokban megtapasztalható stresszcsökkentő, lelkierőt növelő hatásairól adott képet.

A plenáris előadásokat rögzítették, azok már elérhetők a Rákgyógyítás.hu oldalon

(Fotó: rákgyógyítás.hu)

Legolvasottabb cikkeink