• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Lyme-COVID klinika nyílt Montrealban

Lyme borreliosis 2022.12.02 Forrás: Weborvos
Lyme-COVID klinika nyílt Montrealban

Az új montreali klinika része lesz a long-COVID-ot és a Lyme-kórt vizsgáló québeci hálózatnak.

Új klinika nyílt Montrealban, amely betegeket kezel és segít a kutatóknak jobban megérteni két különböző eredetű, de hasonló tünetekkel járó betegséget - a long-COVID-ot és a Lyme-kórt. A montreali Jewish General Hospitalban működő központ egyike a québeci kormány által májusban bejelentett 15 speciális intézménynek, amelyek a két fertőző betegség tanulmányozására szolgálnak.

Bár a legtöbb ember két-négy héten belül felépül a COVID-fertőzésből, egyes betegeknél sokkal hosszabb ideig tartó tünetek jelentkeznek. „Valójában nagyon változatos, de vannak olyanok, akiknek légzési nehézségeik vannak, szívproblémáik, fájdalmaik, fáradtságuk” – mondta Lucie Tremblay, a CIUSSS West-Central Montreal regionális egészségügyi központ társigazgatója. – „Ez nagyon-nagyon változatos, ami még nehezebbé teszi a beavatkozást”.

A long-COVID tünetei megnehezíthetik az olyan mindennapi tevékenységeket, mint a munka vagy az iskolába járás, és napról napra változik az intenzitásuk.

„Ahogy azt el lehet képzelni, a kutatás és a tudás ennek a betegségnek - amelyet long-COVID-szindrómaként ismerünk – a kezelésével kapcsolatban újonnan és gyorsan fejlődik” – mondta dr. Karl Weiss, a Jewish General Hospital fertőző betegségekért felelős vezetője egy nyilatkozatban. – „A beutalóközpont létrehozásával az a célunk, hogy a betegeknek élvonalbeli ellátást nyújtsunk, miközben javítjuk a betegséggel kapcsolatos ismereteinket”.

Tremblay kiemelte, hogy a klinikákon olyan betegeket fognak kezelni, akiknél a COVID diagnózist PCR-teszt vagy orvos megerősítette, és akiknél a tünetek 12 hét után is fennállnak, és a fertőzés előtt nem voltak jelen. Tremblay szerint a COVID-esetek körülbelül 5-10 százalékának vannak ilyen tünetei, de nem mindegyikük kerül a klinikára.

„Ahhoz, hogy valaki a klinikánkra jöjjön, összetett helyzetre van szüksége. Amit a háziorvos vagy a szakápoló el tud látni, azt ezekben a rendelőkben kell elintézni” – mondta Tremblay. A szakrendelőket igénybe vevőknek több különböző szakember szakértelmére van szükségük. A klinika csapatában belgyógyász, pulmonológus, kardiológus és fertőző betegségek specialistái, valamint ápolók, szociális munkások és fizioterapeuták dolgoznak, hogy „segítsenek a betegségben szenvedő személynek abban, hogy megtalálják a fájdalom enyhítésének vagy a tünetek idővel történő enyhítésének módját”.

A klinikán olyan Lyme-kóros embereket is kezelnek majd, akiknek tünetei a kullancs által terjesztett betegség rendszeres kezelésén túl is fennállnak. „Mindkettő nagyon összetett betegség, amelyet néha nagyon bonyolult ellátni, és egy interdiszciplináris csapat szakértelmére van szükség” – mondta Tremblay.

A kanadai egészségügyi minisztérium szerint a 15 klinika többsége idén ősszel kezdi meg a szolgáltatásnyújtást, ezek közül több már meg is nyílt a tartományban. A hálózatot a „Centre hospitalier de l'Université de Montréal” koordinálja, és öt beutaló központból, valamint a tartomány különböző részein található 10 szatellit klinikából áll.

A québeci kormány több mint 20 millió dollárt különített el a projektre, ebből 4 millió dollárt idén a központok létrehozására.

2021 decemberében, a COVID ötödik hulláma előtt a tisztviselők becslése szerint 23 000 embernek lesz szüksége a hároméves klinikai kísérleti projekt keretében kínált szolgáltatásokra. Tremblay elmondta, hogy a montreali kórházban működő klinika a három év alatt a városból és a régióból várhatóan 1000 beteget fog kezelni.

Forrás: Global News

Legolvasottabb cikkeink