• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már tízezren tanulták meg tőlük az újraélesztést

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig nálunk ezerből 17 tudja, hogy mitévő legyen ilyen helyzetben.

Idén is folytatódik a két éve indult újraélesztést oktató program, a TEVAgy a Hős!, Klupács Péter mentő-technikus és Mészáros Zalán volt mentőtiszt vezetésével. Eddig összesen több mint 500 személyesen tartott oktatáson vannak túl, ahol csaknem 10 ezer embert tanítottak meg újraéleszteni. Valójában ez a szám több milliós is lehet, hiszen a szakmában egyedülállóan egy labdán, otthon tanulásos módszer segítségével is oktatják az érdeklődőket.
A Teva Gyógyszergyár Zrt. által támogatott egészségügyi felvilágosító kampánynak az alapja nem más, mint hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit ugyanis drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk.

Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze 4 perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst (100 BPM-es ritmussal) és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A laikusok számára tartott oktatásoknál Klupács Péter és Mészáros Zalán kiemeli, hogy a mai gyakorlatban már nem feltétel a szájból szájba lélegeztetés egy újraélesztés során. Azok, akik nem rendelkeznek egészségügyi végzettséggel, ezzel a módszerrel többet árthatnak, mint használhatnak a betegnek.

A program oktatói átlagosan heti 3-4tanácsadást tartottak kisebb nagyobb csoportoknak az elmúlt időszakban. A program nagyszerűsége abban rejlik, hogy játékos formában tanítja meg az embereket az újraélesztésre, és ezzel a módszerrel így akár már 5 éves kortól is elsajátítható a gyakorlat.

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

Legolvasottabb cikkeink