• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ne kettő helyett inkább kettőtökért egyél!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

11,5 és 16 kilogramm súlygyarapodás tekinthető normálisnak a várandósság alatt.

Anyák napja alkalmából ezúttal a leendő édesanyáknak szólnak az alábbi hasznos információk és tanácsok, hogy elkerüljék a túlzott súlygyarapodást a várandósságuk alatt. A kismamáknak különös figyelmet kell fordítaniuk a testükre, hiszen abban egy új élet is fejlődik.

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a helyes életmód, amibe a kíméletes testmozgás is beletartozik, elengedhetetlen a mamák és a babák egészsége szempontjából. Sőt már a gyermekvállalás tervezésénél figyelni kell a túlsúlyra, mert az komoly problémákhoz vezethet a terhesség alatt is. A jelentős túlsúly ugyanis nehezítheti a teherbeesést, megnöveli a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, szülés után késlelteti az alak visszanyerését és a kisbabáknál is okozhat túlsúlyt, valamint ebből adódó egészségügyi kockázatokat.

Mennyit hízhat a kismama?

A terhesség alatt felkúszó kilók természetesen függnek az egyéni adottságoktól. Általánosságban azonban elmondható, hogy 11,5 és 16 kilogramm súlygyarapodás tekinthető normálisnak a várandósság alatt. Ebben benne van a megduzzadt mellek fél és egy kiló közé tehető súlytöbblete, a kisbaba súlya, a méhlepény és a magzatvíz tömege. A vér, a fehérje- és zsírraktározás, továbbá az egyéb testnedvek megnövekedett térfogata 6-8 kg többletet eredményeznek a terhesség idején. Káros és kockázatos tévhit, hogy a kismamának „kettő helyett" kell ennie. A második és harmadik trimeszterben napi 200-300 kcal energiatöbblet éppen elegendő a magzat megfelelő gyarapodásához és fejlődéséhez.

Kiegyensúlyozott táplálkozás, könnyű testmozgás

Az energiaegyensúly szempontjából minden bevitt és elégetett kalória számít. A kismamáknak is figyelniük kell erre, hogy a várandósság alatt elkerüljék a túlzott súlygyarapodást. Ráadásul a hormonális változások miatt jellemző erre az időszakra a kívánósság, különösen az édességek iránti vágy fokozódása. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek és élelmiszerek biztonságosan segíthetnek abban, hogy a terhes nők be tudják tartani a kiegyensúlyozott étrendet és a számukra ajánlott energiabevitelt. Megelőzhető a túlzott kalóriabevitel, ha a gyermekvállalás előtt álló nők szakembertől kérnek táplálkozási tanácsot. A helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásnak is fontos szerepe van a terhesség alatt. Természetesen az állapotnak és terhelhetőségnek megfelelő mozgásformákat kell ilyenkor választani.

Amikor már valaki másra is figyelsz!

A kisbaba világra jötte után az egyik legfontosabb feladat a táplálása. Hároméves korig ez általában anyatejjel, esetleg tápszerrel és fokozatosan bevezetett egyéb táplálékokkal, bébiételekkel történik. Hároméves kor után szükség esetén már kaphatnak a kicsik alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel készült élelmiszereket is, ügyelve arra, hogy a fejlődésükhöz szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokhoz hozzájussanak. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása a Megengedett napi beviteli érték (az ún. ADI) betartása mellett gyerekeknél is bizonyítottan biztonságos. Az étrendbe való alkalmankénti beiktatásukkal, a táplálkozás változatosságával, az adagok helyes mértékével és a rendszeres testmozgással, jó eséllyel visszaszorítható a napjainkban egyre súlyosabb problémaként jelentkező gyermekkori elhízás.

Legolvasottabb cikkeink