• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még itt van az influenza!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos - OEK

Indul a második szakasz: az influenza-A vírus mellett terjed az influenza B vírus is.

A 2009. március 2-8. közötti héten az influenzaszerű megbetegedések száma több mint 10%-kal csökkent az előző héthez viszonyítva. A figyelőszolgálatra kijelölt orvosoktól érkezett összesített adatok alapján megállapítható, hogy az ország lakosságának kb. 0,3%-a, mintegy 37 300 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. A 10. héten beérkezett vizsgálati anyagok közül 26 légúti mintában influenza A, 8-ban influenza B vírus jelenlétét mutatták ki - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.


Az ország négy keleti megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) nőtt az influenzás panaszokkal orvosnál jelentkezők száma. Békés megyében több mint kétszeresére emelkedett a betegek száma, míg a másik 3 területen az emelkedés aránya kb. 15-30% volt. Tizenhárom területen csökkent, Bács-Kiskun, Heves és Zala megyében nem változott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya az előző héthez viszonyítva.


Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága alapján Somogy (884,3%ooo), Vas (744,9%ooo), Hajdú-Bihar (725,6%ooo) és Pest (503,9%ooo) megyében magasnak, 14 területen mérsékeltnek, Borsod-Abaúj-Zemplén (95,9%ooo)
és Csongrád (146,3%ooo) megyében alacsonynak minősíthető az influenza-aktivitás.

A betegek között az előző héthez hasonlóan tovább emelkedett a 15 éven aluliak száma az előző hetekhez viszonyítva, a betegek 32,5%-a 15 éven aluli, 40,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 20,5%-a 35-59 éves, 6,9%-a 60 éven felüli volt.

A 10. héten 143 betegtől küldtek vizsgálati anyagot az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára (114 mintát a sentinel orvosok, 29 mintát a hagyományos beküldés keretében). A sentinel orvosoktól érkezett minták közül 8 influenza A (H3) pozitívnak bizonyult PCR vizsgálattal, 15 influenza A-nak 3
influenza B-nek bizonyult direkt antigén-kimutatással, a pozitivitási arány 22,8% volt. A hagyományos beküldéssel beérkezett minták közül direkt antigénkimutatással 2 esetben influenza A, 3 esetben influenza B vírus jelenlétét igazolták


Az ÁNTSZ regionális víruslaboratóriumaiban (10 beküldött mintából) 1 betegnél direkt antigén-kimutatással influenza A, 2 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak.


Összegzés:
A klinikai és virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy az influenza-aktivitás Magyarországon a 10. héten csökkent, azonban az előző hetekhez hasonlóan mérsékeltnek és országos kiterjedésűnek minősíthető. Az influenza megbetegedések döntő többségéért továbbra is az influenza A vírus volt a
felelős, azonban emelkedik az influenza B vírus által okozott megbetegedések száma. Egyetlen hét alatt annyi betegnél (8) igazolták az influenza B vírus kóroki szerepét, mint a 2008.40. - 2009.9. hetekben összesen.

A 2008. év 40 – 2009. 10. hete között az Országos Epidemiológiai Központban és az ÁNTSZ regionális intézeteinek  víruslaboratóriumaiban 916 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot légúti vírusok kimutatása céljából, 190 esetben (174 influenza A és 16 influenza B) igazolták az influenza vírusok jelenlétét.