• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még nem találtak vírust, most jó oltani!

Egészségmagazin Forrás: OEK - ÁNTSZ - Weborvos

Negyedével csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a 3 munkanapból álló 44. héten negyedével csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma az előző héthez viszonyítva. 2012. október 29. és november 4. között az országban kb. 3 000 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Főosztálya a beérkezett adatok összesítése után.

A betegek 10,4%-a gyermek, 46,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 30,3%-uk a 35-59 évesek, 13,2% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 44. héten hét influenza gyanús betegtől érkezett légúti minta. A sentinel orvosoktól egy, míg a hagyományos beküldés keretén belül hat betegtől küldtek vizsgálati anyagot az OEK Légúti vírus osztályára. A virológiai vizsgálatok egyik mintában sem mutatták ki influenza vírus jelenlétét.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 44. héten nem érkezett jelentés.

Összegzés: A 44. héten 100 000 lakos közül 30 személy fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, az incidencia 30,4%ooo-nek bizonyult, nincs influenza aktivitás. A 2012. év 40-44. hete között 20 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán, ahol egy minta sem bizonyult influenzavírus pozitívnak.

Péntekig mindenhová kiszállítják az influenza elleni ingyenes oltóanyagokat
Péntekig minden kistérségbe kiszállítják az influenza szempontjából rizikócsoportba tartozók számára ingyenes vakcinákat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szerdán. Az ÁNTSZ szerint most érdemes kérni az influenza elleni vakcinát, mert az oltást akadályozó fertőzések még ritkák, s ilyenkor még a háziorvosok kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban.

Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, és egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek influenza elleni ingyenes védőoltásban.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint sok helyen már most is kérhető a védőoltás, de legkésőbb a jövő héten minden háziorvosi rendelőben lehetőség lesz a beadatására. A kisgyermekeknek, illetve a vérzékenyeknek szánt ingyenes vakcinák elérhetőségéről a háziorvos ad felvilágosítást.

Azoknak, akik nem jogosultak ingyenes vakcinára, a gyógyszertárakban többféle készítmény is elérhető. Az ÁNTSZ mindenkinek ajánlja a védőoltást, ugyanis "segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést".

Kinek jár az ingyenvakcina?

Legolvasottabb cikkeink