• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megint az újinfluenza betegít és öl

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Somogy, Vas és Zala megyében 30%-kal többen keresték fel háziorvosukat influenzás panaszok miatt, mint a 4. héten.

2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű megbetegedések száma, mint az előző héten. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a 2010. február 1-7. közötti héten az országban kb. 15 300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztálya.


Hat területen (Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Vas és Zala megye)emelkedett, kilenc területen csökkent, a fennmaradó öt területen nem változott az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Azon megyék közül, ahol nőtt a betegek száma, Somogy, Vas és Zala megye érdemes kiemelésre: 30%-kal többen keresték fel háziorvosukat influenzás panaszok miatt, mint a 4. héten. Az influenza-aktivitás Pest megyében magas, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérsékelt, tizenhét megyében és Budapesten alacsonynak minősíthető.


Az 5. naptári héten orvoshoz fordulók több, mint egynegyede gyermek volt (29,1%). A betegek 21,8%-a a 15-24 éves fiatalok, 17,7%-uk a 25-34 évesek közül került ki. A 35-59 évesek aránya 24,2%, míg a 60 éven felülieké 7,2% volt.


A 2010. év 5. hetében influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 236 főt vettek fel kórházba, 20 fő részesült intenzív ellátásban és 16 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. A kórházi felvételek száma 25%-kal, az intenzív ellátást igénylő betegeké 40%-kal, míg a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma 30%-kal csökkent az előző hetihez viszonyítva. A kórházba utalt betegek 31%-a gyermek, 13%-a 15-29 éves fiatal volt, 38% a 30-64 évesek, míg 18% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A kórházi felvételek gyakorisága változatlanul az 5 éven aluliak között volt a legmagasabb.


A 2010. év 5. hetében az ÁNTSZ 7, az influenza A(H1N1)v vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült. Közülük ketten a tárgyhéten hunytak el, további öt, a 3. illetve a 4. héten meghalt betegekre vonatkozó információk utólagosan kerültek az Országos Epidemiológiai Központ nyilvántartásába. A meghaltak életkora 34–72 év között alakult, négy beteg a 30–59 évesek csoportjába tartozott, három beteg pedig 60 éven felüli volt. A hét közül öt beteg krónikus alapbetegsége miatt minősült az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetettnek (ketten krónikus légzőszervi betegség mellett fennálló diabetes és egyéb betegségek, ketten malignus betegség, egy fő pedig diabetes miatt).

Egy 55 éves betegnél csupán az elhízás jelentett kockázati tényezőt, a hetedik beteg, egy 34 éves egészségügyi dolgozó esetében kockázati tényezőre a jelentés írásáig nem derült fény.

Az 5. héten 243 influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra. A sentinel orvosok által az OEK Légúti vírus osztályára beküldött 78 légúti minta közül 12 volt influenza A(H1N1)v vírus pozitív, 6 influenza A pozitív, további két betegnél Mycoplasma pneumoniae és egy betegnél Chlamydia pneumoniae fertőzést igazoltak az elvégzett vizsgálatok. Az influenza pozitivitási arány 23,1%-nak felelt meg. A hagyományos (diagnosztikus célú) beküldés keretében érkezett 165 mintából 10 (6,1%) bizonyult influenza A(H1N1)v szempontjából pozitívnak. A héten összesen 28 betegnél igazoltak influenza A vírusfertőzést, ezek közül 22 esetet az influenza A(H1N1)v vírus okozott, hat esetben az influenza A vírus tipizálása folyamatban van. Csak a vizsgálatok befejeződése után állapítható meg, hogy melyik vírus, a szezonális vagy a pandémiás influenza A vírus tehető-e felelőssé a hat megbetegedésért.

A 2010. év ötödik hetében egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei óvodai közösséget érintő légúti járványt jelentettek az ÁNTSZ-nek. Az elvégzett diagnosztikus vizsgálatok nem igazolták az influenza A(H1N1)v vírus szerepét.


Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2010. év ötödik hetében alacsony volt az influenza-aktivitás. A légúti kórokozók előfordulásában az utóbbi hetekben tapasztalt influenzavírus dominancia-csökkenés megállt, a mintavételezésre felkért orvosok által beküldött mintákban a héten azonosított légúti kórokozók között egyértelműen az influenza A vírus volt túlsúlyban.

A 2009. 21-2010. 05. hét között 8 523 betegnél történt virológiai vizsgálat influenzavírus kimutatása céljából. Az 5. héten megerősített 22 új esettel a pandémiás H1N1 variáns által okozott, ismertté vált megbetegedések kumulatív száma 2 090-re nőtt. Az influenza A(H1N1)v fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 119-re emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink