• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A hamis fogyasztószer ellen

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A hamisítvány fogyasztása különösen a szívbetegséggel küszködőkre ártalmas.

A fogyasztószer eredeti gyártójával történő együttműködés eredményeként eltávolítja az Alli pirulák hirdetéseit a weblapjáról az eBay. A GlaxoSmithKline az intézkedéssel a közelmúltban felbukkant hamis Alli tabletták terjedését kívánja megakadályozni – írja a Securing Pharma.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) ez év januárjában adott ki figyelmeztetést a hamis testsúlycsökkentő készítménnyel kapcsolatban. A szervezet közleménye szerint a hamis Alli tablettákat online weblapokon, többek között az eBay oldalain kínálják eladásra a kereskedők. A felhívás szerint az eredetileg a GlaxoSmithKline (GSK) által gyártott készítmények hamis verziója a valódi termékétől eltérő hatóanyagot tartalmaz, amelynek fogyasztása elsősorban a szívbetegséggel küzdők, de akár az egészséges szervezet számára is veszélyes lehet.

A problémára válaszul a GSK felvette a kapcsolatot az eBay üzemeltetőivel, és kérte az Alli márkanevű készítményeket hirdető ajánlatok eltávolítását. Az aukciós portál közleménye szerint a cég dolgozik a potenciálisan veszélyes hirdetések eltávolításán, egyúttal felszólította az érintett kereskedőket, hogy az FDA figyelmeztetése alapján ellenőrizzék termékeiket, és csak akkor listázzák újra a hirdetéseket, ha meggyőződtek a tabletták eredetiségéről.

A GSK és az eBay emellett együttesen is figyelmezteti a fogyasztókat a veszélyes hamisítványokra, felhívva a figyelmet arra, hogy a nem eredeti készítmények más online felületen is felbukkanhatnak.

Bár a jelenlegi együttműködés zökkenőmentesnek, és a Securing Pharma beszámolója szerint eredményesnek tűnik, az utóbbi években az eBay többször is összeütközésbe került eredeti termékgyártókkal. Az eBay álláspontja szerint a jogtulajdonosok felelőssége a portálon megjelenő termékkínálat monitorozása és a hamisítványok esetében az üzemeltető értesítése, de a GSK-val közös fellépése alapján úgy tűnik, a cég hajlik arra, hogy korábbi stratégiáját felülbírálva aktívan is közreműködjön a hamis termékkereskedelem akadályozásában.

Legolvasottabb cikkeink