• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megkapta az FDA engedélyét a Richter gyógyszere

Gyógyszerpiac 2019.05.28 Forrás: Weborvos
Megkapta az FDA engedélyét a Richter gyógyszere

A Richter és az Allergan megkapta az FDA engedélyét a cariprazine kiterjesztett alkalmazási előiratához a bipoláris depresszió kezelésére.

A Richter Gedeon Nyrt. és az Allergan plc (NYSE: AGN) a mai napon bejelentették, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte a VRAYLAR® (cariprazine) kapszulák kiterjesztett alkalmazási előiratát az I. típusú bipoláris betegséghez társuló depressziós epizódok kezelésére (bipoláris depresszió) felnőtt betegeknél. A VRAYLAR® már rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére. Majdnem 11 millióra tehető azon felnőtteknek a száma, akik az Egyesült Államokban bipoláris betegségben szenvednek1, amely szélsőséges kedély-, energia- és tevékenységi szint ingadozásokat okozhat2 - tudatta közleményben a Richter.

“A bipoláris betegség kezelése gyakran nehéznek bizonyulhat, mert az ebben szenvedő betegek számos különböző depressziós és mániás tünettel rendelkeznek, néha egyszerre. A mostani FDA engedély olyan, új lehetőséget ad az orvosok kezébe, hogy egyetlen készítménnyel kezelhessék az I. típusú bipoláris betegség valamennyi tünetét, mind mániás, kevert vagy depressziós epizódok esetén” – mondta el dr. Stephen Stahl, a California San Diego egyetem pszichiátria professzora, a post hoc analízisen alapuló a Cariprazine Efficacy in Patients with Bipolar Depression and Concurrent Manic Symptoms című poszter első szerzője. „A depresszió, a mánia és a kevert epizódok egyetlen készítménnyel való kezelése a betegeknek és az őket kezelő orvosoknak egyaránt fontos. A mostani engedély egyszerűsítheti a kezelésről szóló döntést egyúttal stabilizálhatja a betegség lefolyását.”

A bipoláris betegségben szenvedő betegeknek mintegy 70 százaléka legalább egyszer nem a megfelelő diagnózist kapja, és átlagosan négy orvost keresnek fel 10 év leforgása alatt, mire megfelelő diagnózisban részesülnek3. Betegségük tüneteinek kezelése érdekében számos beteg egyszerre több gyógyszer szedésére kényszerül.

A VRAYLAR®-nak az FDA által jóváhagyott előirat kiterjesztése 3, placebo-kontrollált vizsgálat eredményén alapul, ideértve az RGH-MD-53, RGH-MD-54 és RGH-MD-56 vizsgálatokat. Ezek során a cariprazine a kezelés kezdetekor mért pontszámhoz képest a 6. hét végére magasabb összpontszámú javulást eredményezett a Montgomery Asberg Depression Rating scale (MADRS) skálán mérve, mint a placebo. Mindhárom klinikai vizsgálatban a VRAYLAR® 1,5 mg-os dózisa statisztikailag szignifikáns módon haladta meg a placebo esetében mért értéket. Fentieken túlmenően, az RGH-MD-54 során a VRAYLAR® 3mg-os dózisa is statisztikailag szignifikáns mértékben haladta meg a placebo esetében regisztrált pontszámot. A kísérletek során fellépő mellékhatások a hányinger, kóros mozgáskényszer (akathisia), nyugtalanság és extrapyramidális tünetegyüttes voltak.

“Ennek az engedélynek a megadása fontos mérföldkő azon célkitűzéseink között, hogy segítsük a betegeket és a felíró orvosokat az I. típusú bipoláris betegség tüneteinek hatékony kezelésében, egyúttal rámutat arra is, hogy a mentális egészség továbbra is az érdeklődésünk középpontjában áll” – mondta David Nicholson, az Allergan Kutatási és Fejlesztési igazgatója. „Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy összetett mentális kórképek kezelésére szolgáló terápiákat fejlesszünk, mint például a VRAYLAR®, amely jelenleg fázis III klinikai vizsgálat alatt áll major depresszió indikációban.”

“Ezt az engedélyt jelentős sikernek tartjuk kiemelt jelentőségű termékünk a cariprazine fejlesztési folyamatában,” mondta Dr. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója. “Örömmel vesszük tudomásul, hogy egyre növekvő számú pszichiátriai betegségben szenvedő betegcsoportok számára válik elérhetővé a cariprazine, mint kezelési lehetőség.”

 A VRAYLAR® egy, szájon át, napi egy alkalommal szedhető, atípusos antipszichotikum, amelyet az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódokkal diagnosztizált, illetve skizofréniában szenvedő felnőtt betegek kezelésére engedélyeztek az előbbiek számára (3 és 6 mg/nap közötti), az utóbbiak számára (1,5 és 6 mg/nap közötti) adagolásban. Bár a VRAYLAR®-nak a skizofrénia és az I. típusú bipoláris betegség kezelésében kifejtett hatásmechanizmusa nem ismert, hatásossága több effektus kombinációjaként jelentkezhet: parciális agonista a központi dopamin D₂ és az 5-HT1A szerotonin receptorok esetében, míg antagonista hatást fejt ki az 5-HT2A szerotonin receptorokon. Farmakodinámiás szempontból, a cariprazine a D3- és D2 dopamin receptorokhoz magas affinitással kötődő, parciális agonista hatásmechanizmussal rendelkezik és szintén parciális agonistaként hat az 5-HT1A szerotonin receptorokon. A cariprazine in vitro kísérletek által igazoltan akár 8-szoros affinitással kötődik a D3 dopamin receptorokhoz, mint a D2 receptorokhoz.  A cariprazine antagonista hatást fejt ki az 5-HT2B és az 5-HT2A receptorokra, melyekhez magas és közepes affinitással kötődik, valamint a H1 hisztamin receptorokhoz szintén kötődést mutat.

A VRAYLAR® alacsonyabb kötődési affinitással rendelkezik az 5-HT2C szerotonin és α1A- adrenerg receptorokhoz és érdemben nem kötődik a muszkarin típusú kolinerg receptorokhoz. Ezeknek az in vitro kísérletek által igazolt adatoknak a klinikai jelentősége nem ismert.

A VRAYLAR®-t a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették az Actavis-szal (Allergan-nal) közösen és licencbe adták át nekik az Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítésre. A 20-at is meghaladta azon klinikai kísérleteknek a száma, amelyet a két vállalat több mint egy évtized során hajtott végre több ezer, az egész világból származó beteg bevonásával. Mindezt annak érdekében tették, hogy felmérjék a cariprazine hatásosságát és biztonságosságát egy sor, különböző pszichés betegségekkel küzdő páciens esetében - írták.

Hivatkozások:

1Harvard Medical School, 2007. National Comorbidity Survey (NSC). (2017, August 21). Retrieved from https://www.hcp.med.harvard.edu/ncs/index.php. Data Table 1: https://www.hcp.med.harvard.edu/ncs/ftpdir/table_ncsr_LTprevgenderxage.pdf Lifetime prevalence DSM-IV/WMH-CIDI disorders by sex and cohort.

2National Institutes of Mental Health (NIMH). Available at: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml. Accessed May 13, 2019.

3Depression and Bipolar Support Alliance. Types of Bipolar Disorder. Available at: https://secure2.convio.net/dabsa/site/SPageServer/?pagename=education_bipolar_types. Last Accessed May 13, 2019.

4The National Institute of Mental Health. Bipolar Disorder. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml. April 2016. Accessed May 13, 2019.

5 The long-term natural history of the weekly symptomatic status of bipolar I disorder. Arch Gen Psychiatry. 2002 Jun;59(6):530-7.

6American Journal of Psychiatry. Available at: https://doi.org/10.1176/appi.pn.2014.8a5. Accessed May 13, 2019.

Legolvasottabb cikkeink