• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Melanóma-nap 2010.05.03

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A legtöbb helyen, például a fővárosban, Szegeden, Székesfehérváron már elfogytak a vizsgálati időpontok.

Az idén is munkanapon, május 3-án hétfőn rendezik meg az európai kezdeményezéshez csatlakozva a Melanóma Napot, hogy így figyelmeztessenek az egyik leggyilkosabb rákfajta megelőzésének lehetőségeire. A (nem minden értelemben) hétköznapi akció jó alkalmat teremthet arra, hogy még több egészségügyi intézmény, bőrgyógyászati gondozó csatlakozhasson a Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezéséhez. Erre úgy tűnik szükség is van, amit az is igazol, hogy a kampány meghirdetése óta eltelt időben a vizsgálati időpontok szinte teljesen elfogytak, (például a fővárosban, Szegeden és Székesfehérváron), május 1-én szombaton már csak néhány településen lehetett bejelentkezni anyajegy-ellenőrzésre, ami sokakban csalódást keltett.


Akik a szűrésről ezen a napon lemaradnak, azok is tájékozódhatnak a www.melanomanap.hu weboldalon a napveszélyről és megelőzésének módozatairó, a hozzájuk közel eső vizsgálóhelyekről és a 06-40-900-600-as telefonszámon - ha még kapnak időpontot a vizsgálathoz, - regisztrálhatnak is arra. regisztráció szükséges.

Az eddigi rendezvényeken kitöltött kérdőívek tanúsága szerint leginkább a városlakó, közép és felsőfokú végzettségűeket sikerült megszólítani a világnapi üzenettel, ők jelentkeztek legnagyobb számban a szűréseken, de a tavalyi, első alkalommal hétköznapon szervezett akcióban sikerült a kistelepüléseken élőket is elérniük a szűréssel, tanácsokkal, és mind több magánrendelő is csatlakozott az akcióhoz.

Az is kiderült, hogy a melanómától tartók ritkán járnak háziorvoshoz (így ez az ellenőrző pont kiesik), s ha mennek is, az alapellátásban dolgozók 70-80 százaléka nem vizsgálja meg a bőrüket. Kár volna ezért ostorozni a derék alapellátókat (van nekik dolguk éppen elég), hiszen a bőrproblémák gyanújának felvetése, pláne orvoslása nem az ő feladatuk, erre országos szakorvos hálózat áll rendelkezésére azoknak, akik figyelmet fordítanak önmagukra.

 
Az agresszív, hamar áttétet adó, így magas halálozási mutatókkal elborzasztó rákfajta jelentkezése 20-30 éves korban a leggyakoribb, az éppen ennyi idős nők vezetik a betegség halálozási listáját, amiért nem csak a betegség természete okolható, hanem az is, hogy az esetek többségében már a harmadik stádiumában ismerik fel meglétét.

A korán felismert, azaz időben kiszűrt esetekben a melanóma jól gyógyítható, ezt bizonyítja, hogy Ausztráliában, ahol hat-hétszeres a betegség megjelenésének kockázata, így a megelőzésével, felismerésével is törődnek, a halálozás a magyar adatok töredéke, a túlélés 90-93 százalékos. Nálunk évente csaknem kétezer esetben születik új diagnózis és átlagosan 750 esetben végzetes kimenetelű a betegség.

A leégés fizikája, avagy mitől lesz a bőrrák?
Tévhitek, hajlamosító tényezők, jelek és kezelés
Napfény okozta bőrbetegségek, s olyanok, melyeket ront a fény