• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mentő, ügyelet, háziorvos? Kihez forduljak?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk.

Az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni telefonon (104 –es hívószám, ingyen hívható), ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, a beteg nagy mennyiségű vért veszít, láthatóan nem kap levegőt, eszméletvesztés után nem tér magához, csillapíthatatlan fájdalma van, baleset, súlyosabb sérülés érte, zavarttá válik, nem lehet vele kommunikálni, ön-illetve közveszélyes – mondta el kérdésünkre Dr. Olasz Katalin, az International Ambulance Kft. ügyeletes orvosa.


A híváskor meg kell adni a pontos helyszínt, leírni saját szavaival a tapasztalt tüneteket, eseményt. Meg kell adni egy telefonos elérhetőséget, amennyiben a mentőnek a cím feltalálásával kapcsolatosan nehézsége akad, tudják azt pontosítani. Időt nyerhetnek, ha egy hozzátartozó, szomszéd az utcán vár a kiérkező autóra és a pontos helyszínre kíséri a Kollégákat. Ha az udvarban kutya van, azt zárják el, mert az állatok megérzik a stresszhelyzetet és még az egyéként békés jószág is támadhat.


Hívjuk a háziorvosi ügyeletet (településenként, kerületenként változó telefonszám, helyi tarifával hívható), ha új keletű tünet lépett fel, amely azonban az életet nem veszélyezteti. Az orvos az ügyelet ambulanciáján és indokolt esetben a helyszínen a rendelkezésre álló eszközökkel látja el a beteget, vagy ha úgy ítéli meg, beutalja a területileg illetékes kórház megfelelő osztályára.


Az ügyelet nem szállít beteget. Röntgengép nem áll rendelkezésükre így a sérülések, törések vizsgálata, valamint látlelet kiadása minden esetben ügyeletes baleseti kórházi ambulancián történik. Ezen ambulanciákra beutaló nem szükséges.


Az orvosi ügyelet nem éjjeli háziorvos. Így igazolás kiadására, táppénzbe vételre nem jogosult, rendszeresen szedett gyógyszereket is csak abban az esetben írhat fel, ha a beteg annak szedését friss ambuláns lappal, zárójelentéssel igazolja. Nem adhat ki beutalót, sem vizsgálatkérő lapot.


Esetenként az ügyeleti váróban illetve a házhoz hívásoknál is várakozni kell, mert a betegeket panaszaiknak megfelelő sorrendben látják el, de mindent megtesznek, hogy a várakozók minél hamarabb ellátást kapjanak.


Keressük háziorvosunkat új keletű, de nem életet veszélyeztető, valamint korábban kezdődött tüneteinkkel. Hatáskörébe tartozik a teljes körű kivizsgálás, szakambulanciákra való beutalás, idült betegségeknél kórházi elhelyezés. Itt írják fel rendszeresen szedett gyógyszereinket is, véleményt adnak műtéti - és munkaalkalmasságra, jogosítványhoz. Háziorvosi feladat a táppénzbe vétel is.

Legolvasottabb cikkeink