• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Segítség a döntéshez: Meddig és hogyan akarsz élni?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Sorsfordító életmódváltás, ami nem a lemondásra, hanem az élvezetekre és örömökre épít.

A 21. századi tudomány csodákra képes. Ez derül ki abból a két különleges könyvből, amelyeket most mutattak be a Quintessben. Dr. Dean Ornish Spektrum című könyve méltán vált világhíres bestsellerré az elmúlt években, bemutatva egy, jelenleg egyedülálló, tudományos kutatásokra épülő, igazoltan hatékony életmódváltó programot. Dr. Marton István professzor könyve pedig, a Meddig akarsz élni? (a nagysikerű Korkontroll folytatása) egészen bizonyosan számtalan kor- és kórtársunknak fog segíteni az egészség, az életerő és az életöröm megőrzésében.


A 20. század kemény üzenete így hangzott: sorsunkat génjeink határozzák meg! A 21. század új kihívása a genetika újraértelmezése. Génjeink a lehetőségeket, nem pedig a megváltoztathatatlan jövőt jelentik. Sorsunkat, életünket, egészségünk alakulását környezetünk, hangulatunk és viselkedésünk meghatározó módon befolyásolja.

Sokan tisztában vagyunk egészségtelen életmódunk kockázataival, mégsem tudjuk könnyen feladni régi szokásainkat, életmódunkat. Rohanó világunkban nehezen küzdjük le a stressz által okozott feszültségeinket, nem mozgunk rendszeresen, rendszertelenül és össze-vissza eszünk, és legfőképpen arra nem jut időnk, hogy magunkkal és szeretteinkkel törődjünk. Megfelelő motiváció hiányában pedig végleg elveszítjük a lehetőséget, hogy megelőzzük, kezeljük, s ha kell, visszafordítsuk a betegségeket.

A Spektrum és az ennek alapján összeállított, tudományosan igazolt egészségprogram személyre szólóan segít az életmódváltás gyakorlati megvalósításában. Mindezek mellett még csábító is, mert szakítva a régi módszerekkel nem a lemondásra és az áldozatvállalásra, hanem az élvezetekre és az örömökre épít. Nem véletlen, hogy dr. Ornish világszerte elismert életmódprogramja már sokak számára jelentett sorsdöntő fordulatot. Mindezek alapján Amerika egyik legnagyobb egészségbiztosítója a Medicare bevette finanszírozott programjai közé, de, ami ennél is többet mond, dr. Ornish volt Bill Clinton elnök és több kongresszusi tag orvos-konzultánsa éveken keresztül - tudtuk meg a bemutatón.

 
(A Quintess és a HVG Kiadó közös gondozásában megjelenő könyv bemutatójához kapcsolódóan Dr. Kuklis Eszter, a Quintess programigazgatója ismertette, hogy hogyan működik mindez a gyakorlatban, mit kell tudni a Quintess Healthy Living programjáról)

 
Nem mindegy az, hogy meddig élünk, de legalább annyira lényeges kérdés, hogy hogyan – vallja Marton István professzor, aki Magyarországon bevezette az apás szülést és a szülők iskoláját a MÁV Kórházban, ahol több mint húsz évig volt a szülészeti osztály vezetője. A Magyar Primer Prevenciós Tudományos Társaság alapító és tiszteletbeli elnöke. A „healthy aging", a korosodás egészségtana elsősorban orvosként, de „szakmai diplomataként" is foglalkoztatja: az Európai Parlament mellett tudományos tanácsadóként tevékenykedik. A könyveiben meghirdetett életmód tanácsok gyakorlati megvalósítását igazolja, hogy 68 évesen, barátaival, Horvátországból átvitorlázott Amerikába.

Új könyvében felhívja a figyelmet az egyéni lehetőség és felelősség szerepére sorsunk, egészségünk alakításában. Az egészségben leélhető éveink száma – meddig akarok élni? – nem külső tényezők, hanem életmódunk függvénye - hangzott el a könyvek bemutatóján.

Legolvasottabb cikkeink