• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Menzát kompenzál az egészséges tízórai

Egészségmagazin Forrás: Budai Allergiaközpont-Weborvos

A gyerekélelmezésnek egyre nagyobb a szerepe és a felelőssége, de a szülőé is. Ime két recept.

Sokak emlékezetében még ma is aktívan él az iskolai menzák íz világa, és habár kétségtelen volt egy-két nagy kedvencünk, az ételek többségére mégsem az ízlelőbimbóknak nyújtott élvezet miatt emlékszünk. A januártól életbe lépő menza rendelettel a helyzet vélhetően változik majd, de addig is jól jöhet az egészséges, házilag készült tízórai, amihez most ötletadóként két recepttel is szolgálunk - Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével.

A gyermekélelmezés fontossága
Régóta hangoztatják a szakemberek, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat már gyermekkorban érdemes kialakítani, hiszen a rossz étrend fontos szerepet játszik a felnőttkorban megjelenő szív- és érrendszeri, daganatos, csontízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásában. Napjainkban egyre több gyermek csak az óvodában, vagy iskolában jut megfelelő táplálékhoz; emiatt a gyerekélelmezésnek egyre nagyobb a szerepe és a felelőssége is.

Nincs érvényes szabályozás
2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert. Korábban is érkeztek panaszok az ombudsmani hivatalhoz a közéteztetéssel kapcsolatban, de az ajánlás életbe lépése után a bejelentések száma megsokszorozódott. Legtöbb probléma az étkeztetés minőségével, mennyiségével és a speciális étkezési igények kielégítésével kapcsolatban merült fel. A gyakori bejelentések miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellátogatott több száz hazai gyermekétkeztetést végző intézménybe, és sajnos arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb helyen furcsa ízű és állagú ételeket tálalnak fel. Ezek után nem meglepő, hogy a gyerekek sem szívesen fogyasztják el a menzai kosztot.

Változatos tízórai
Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér a 2015 januártól hatályos menza rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha „vésztartalékkal" is készülünk.

Tízórait természetesen nem a reggeli, vagy ebéd helyett csomagolunk, de a szülők tapasztalatai azt mutatják, hogy jól jön az otthonról hozott elemózsia, ha az ebéd nem volt épp a gyermek kedvére való – mondja Varga Dóra. A gyermekek étvágya és ízlése is különböző. Van, akinek elég, ha pár kekszet és egy kis gyümölcsöt rágcsál napközben, és van, akinek szendvicsekkel kell kiegészíteni a napi menüt. Változatos tízórait készíteni nem könnyű, sokszor érezhetjük úgy, hogy kifogytunk az ötletekből. A következőkben egy egyszerű sós és édes tízórai receptet is ajánlunk.

Pizzás grissini /diabetikus, tejmentes, tojásmentes/
Hozzávalók:
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g búzaliszt
- 150 ml víz
- 2 evőkanál extra szűz Oliva olaj
- 5 g instant élesztő
- egy kávéskanál só
- 70 g sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-2 teáskanál oregánó és bazsalikom

Elkészítése:
Langyos vízben elkeverjük az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk az olívaolajat, 1-1 teáskanál oregánót és bazsalikomot, átzúzott fokhagymát, kevés sót, majd az élesztős víz segítségével rugalmas tésztát gyúrunk. Fél-egy órán keresztül hagyjuk meleg helyen kelni. Ha duplájára dagadt, kicsit átgyúrjuk, és 3-4 mm vékony tésztát nyújtunk lehetőleg négyzet alakúra. Megkenjük az oregánós, bazsalikomos paradicsomszósszal, majd a tésztát félbehajtjuk. Éles késsel kb. 1 cm széles csíkokat vágunk, és megcsavarjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.

Gyümölcsös (áfonyás) műzliszelet
Hozzávalók:

- 100 g datolya vagy aszalt szilva
- 5 teáskanál lenmag
- 80 g zabpehely
- 40 g puffasztott amaránt
- 50 g vörös áfonya

Elkészítése:
A lenmagot néhány órára áztassuk be annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Mikor állaga kocsonyássá válik, turmixoljuk le. Közben a datolyát kockákra vágjuk, és néhány perc alatt puhára főzzük 100 ml vízben. Ezt követően alaposan összeturmixoljuk. A kapott masszákat összedolgozzuk, és hozzáadjuk a zabpelyhet, puffasztott amarántot és a vörös áfonyát. Végül egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tepsi alján jól elegyengetjük. 180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.