• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orbán Viktor: az egészségügy nem üzlet

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni a miniszterelnök szerint.

Orbán Viktor szerint a 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni. A kormányfő erről kedden Baján, a Szent Rókus Kórház új épületének átadásán beszélt. Az akkori kormány fel akarta szabdalni a biztosítási rendszert, fizetőssé akarta tenni az egészségügyi ellátást, el akarta adni a legértékesebb vagyontárgyakat – hangsúlyozta Orbán Viktor a négymilliárd forintos beruházás átadásán. Ezzel kellett szembefordulni 2008-ban, hogy világossá tegyük, az egészség nem üzlet – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: amikor kórházátadásról beszélünk, akkor nehéz sorsú, segítségre szoruló emberekről is beszélünk, de arról is, "hogy milyen lelkülete van egy országnak, mennyire törődik, milyen színvonalon törődik, mennyire tartja fontosnak" polgárai sorsát.

A közösen elvégzett munka nem hiábavaló, mert megjönnek az eredmények - fogalmazott a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon 200 ezer ember hagyta abba a dohányzást. Fontos eredményként értékelte, hogy bevezették a népegészségügyi termékadót, ami 52 milliárd forint bevételt hozott, amiből az egészségügyi béremelés alapjait teremtették meg.

Orbán Viktor szólt arról, hogy folytatni fogják az egészségtelen élelmiszerek kiszorítását annak érdekében, hogy "kevesebb egészségkárosodást szenvedjenek el a magyarok".

A méhnyakrák elleni védőoltás bevezetését, a 2010 óta átadott 277 új mentőautót, a 22 új, valamint a 60 régi mentőállomás most folyó átépítését is az egészségügy színvonalának emelése érekében tett fontos lépésként értékelte a miniszterelnök.

Kitért arra, hogy az elmúlt években egy feladatot nem sikerült a kormány szándékai szerint megvalósítani, mert nem sikerült rendezni a háziorvosok helyzetét. "A háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad, nem csak attól amit megérdemelnének, hanem attól, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükségünk van" - fogalmazott.


Orbán Viktor miniszterelnök (b2) hallgatja Fercsák Róbert jelenlegi alpolgármester (j) beszédét a bajai Szent Rókus Kórház 4 milliárd forintos fejlesztésének zárórendezvényén. A miniszterelnök mellett Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára (b) és Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Tóth Gábor, a kórház főigazgatója elmondta: a rendszerváltás óta a legnagyobb beruházás készült el mintegy 4 milliárd forintos beruházással, mely a környéken 150 ezer ember egészségügyi ellátását javítja. Kiemelte, hogy egy stroke-centrumot is kialakítottak, amelynek az utógondozásban is fontos szerep jut.

Fotó: Árvay Károly (forrás: kormany.hu)

MSZP: már fizetős az egészségügy
Az MSZP szerint már jelenleg is fizetős az egészségügy Magyarországon. Laskovics Diána, az ellenzéki párt elnökségi tagja így reagált kedden Orbán Viktor bajai kijelentésére, ahol a kormányfő a Szent Rókus Kórház új épületének átadásakor azt mondta: az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni.
A szocialista politikus erre közleményében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - úgy reagált: az egészségügy valóban nem üzlet, és nem szabad pénztől függővé tenni azt, hogy ki milyen ellátást kap, ha megbetegszik. Csakhogy az elmúlt évek pénzelvonása miatt mára lényegében fizetőssé vált az egészségügy - fűzte hozzá.

Szerinte, amíg a kórházak továbbra is "brutális összegekkel tartoznak a beszállítóiknak, az orvosok és ápolók tízesével hagyják el az országot, a várólisták továbbra is kivárhatatlanok, és azonnali ellátás csak pénzért kapható, addig jó lenne, ha miniszterelnök úr is az ellátórendszer akut finanszírozási problémáira koncentrálna a Fidesz kampánya helyett".

Legolvasottabb cikkeink