• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi a teendő szűnni nem akaró térdfájás esetén?

Egészségmagazin 2023.03.21 Forrás: (X)
Mi a teendő szűnni nem akaró térdfájás esetén?

Ha a panasz huzamosabb ideig fennáll, az nemcsak a mozgást korlátozhatja, de fokozhatja a sérülések kockázatát, és az ízületi kopást is elősegítheti.

A térdfájdalom az egyik leggyakrabban előforduló ízületi probléma, amely életkortól függetlenül számos embert érint. Sajnos ritkán fordulnak vele szakemberhez, pedig ha a panasz huzamosabb ideig fennáll, az nemcsak a mozgást korlátozhatja, de fokozhatja a sérülések kockázatát, és az ízületi kopást is elősegítheti. De mik lehetnek a térdízületi panaszok kiváltói okai? És milyen lehetőségeink vannak a tünetek kezelésére, enyhítésére? Cikkünkben ezeket járjuk körül.

Mi okozhatja a térdfájást?

A térdfunkciók romlását, illetve az azt kísérő térdfájást alapvetően a térdízület valamely részének, így a csontoknak, az izmoknak, az inaknak vagy az ínszalagoknak a hirtelen bekövetkező vagy elhúzódó sérülése válthatja ki.

Amennyiben a fájdalom tartósan fennáll, nem enyhül a pihentetés és a fájdalomcsillapítók hatására sem, illetve ha egyéb tünetek – például duzzanat, vörösség, láz – is kísérik, mindenképpen javasolt az ortopédia mihamarabbi felkeresése, ahol diagnosztikai vizsgálat során pontosan felderíthető a fájdalmat kiváltó ok, és kidolgozható az adekvát kezelési terv.

Az alábbiakban bemutatjuk a legfőbb okokat, amelyek a térdízületi panaszokhoz vezethetnek.

Porckopás, porcleválás

A porckopás, azaz a térdarthrosis a combcsont, a térdkalács és a sípcsont közötti porcfelszínek kopását, elvékonyodását jelenti. Az elváltozást az okozza, hogy az ízfelszíneket borító porcok kopása miatt a mozgás során az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek, ez pedig károsítja az ízületi tokot, ami erőteljes fájdalommal, illetve ízületi merevséggel és duzzanattal is jár. A porckopás kialakulása lassú, több éves folyamat, a kiváltó oka pedig többek között sporttevékenység miatti túlterhelés, térdsérülés, huzamosabb ideig fennálló túlsúly vagy akár a térd alaki eltérése is lehet.

Porcleválás az ízület erőteljes csavarása, túlhajlítása esetén következhet be. Ilyenkor a térdízületen belül elhelyezkedő gyűrűporcok (meniscus) sérülnek, vagy akár el is szakadhatnak.

Ízületi vagy íngyulladás

Az ízületi gyulladás (arthritis) során az ízületi tok belsejében található hártya gyullad be, és ez az ízületi folyadék felszaporodását eredményezi, ami fájdalomhoz, duzzanathoz és merevséghez vezet. Az ízületi gyulladás egy speciális formája, a rheumathoid arthritis olyan autoimmun betegség, ami állandó, steril gyulladást tart fenn az ízületekben. A legtöbbször egyszerre több ízületet érint, így a térdízületek esetében is szimmetrikusan, mindkét oldalon jelentkezik.

Íngyulladásról akkor beszélünk, ha a térdízülethez kapcsolódó izmok inai válnak gyulladttá. Az íngyulladás lehet akut, amikor az inak hirtelen sérülnek, vagy krónikus, amikor az inakat hosszabb ideig érik ismételt károsodások, például sportolás, folyamatosan ismétlődő mozdulatok vagy a munkavégzés során.

Nyáktömlőgyulladás (bursitis)

A nyáktömlők (bursa) olyan folyadékkal töltött zsákok a térdben, amelyek segítik az ízületek mozgását és csökkentik a súrlódást. A bursitis ezeknek a gyulladását jelenti, ami térdfájdalmat, duzzanatot, merevséget okozhat, illetve korlátozhatja a mozgást. A nyáktömlőgyulladás gyakran ismétlődő terhelés vagy sérülések következtében alakulhat ki, de autoimmun betegségek és fertőzések is okozhatják.

Térdsérülések

A hirtelen beálló térdfájdalom hátterében az esetek túlnyomó részében sportbaleset vagy egyéb okból bekövetkező sérülés áll. Ilyen lehet a csavarás, rándulás vagy ficam hatására bekövetkező szalagsérülés, amely a térdízületet alkotó szalag megnyúlásával, rosszabb esetben szakadásával jár. Az ínszalagok lassan regenerálódnak, komolyabb sérülés esetén akár egy évet is igénybe vehet a gyógyulási folyamat.

A térd hirtelen megcsavarodása porcsérüléshez, porcleváláshoz is vezethet. Ez rendszerint a térd kattogásával jár, illetve megnehezíti a térdízület kinyújtását is. A porcsérülések súlyossága változó, és befolyásolhatja az ízületi mozgékonyságot, az ízület stabilitását, továbbá károsíthatja az ízületben található más struktúrákat is.

Hogyan kezelhető a térdfájdalom?

Akár elhúzódó, akár hirtelen kialakuló térdízületi panaszt tapasztalunk, mindenképpen javasolt ortopédiai szakember által kivizsgáltatni a problémát. Ahhoz ugyanis, hogy a megfelelő kezelési módot megtaláljuk, fontos tudni, hogy mi a tünetek mögött álló pontos ok, illetve hogy a térdízület mely részeit érinti a károsodás. A térd pihentetése, a terhelés csökkentése minden esetben kulcsfontosságú, de emellett a kezelés része lehet a fáslizás, a jegelés vagy fájdalomcsillapító krém használata is. Súlyosabb esetekben a duzzanat leszívása vagy műtéti úton történő helyreállítás is szükséges lehet.

A gyógyszeres és műtéti terápián túl továbbá az ortopédiai kezelés részét jelentik az olyan rehabilitációs megoldások is, mint a fizikoterápia vagy a gyógytorna, amelyek a legtermészetesebb módon, a saját mozgásunk energiáját is felhasználva és a kiváltó okot pontosan célozva állítják helyre a térdízületek normál mozgástartományát, és segítenek visszanyerni a térd terhelhetőségét.

A térdfájás tehát a kiváltó ok függvényében akár egyszerű megoldásokkal is kezelhető, azonban fontos a mielőbbi orvosi diagnózis, hogy még a korai stádiumban megtaláljuk az adekvát megoldást a súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink