• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi köze a bél baktériumainak a vastagbélrák kialakulásához?

Egészségmagazin Forrás: Daganatok.hu

Egy baktériumtörzsnek a jelenléte sokkal magasabb volt a vastagbélrákos betegeknél.

Érdekes kutatási eredmények láttak napvilágot arról, hogy milyen összefüggés állhat fent a bélgyulladás, a bélbaktériumok közösségei és a vastagbélrák kialakulása között. Egérkísérletekkel sikerült alátámasztani, hogy ha a bél gyulladásos folyamatai felborítják a bél mikrobiális közösségeinek egyensúlyát, akkor vastagbélrák alakulhat ki az egyébként normális bélbaktériumok egyik típusának közreműködésével. Ennek a baktériumtörzsnek a jelenléte sokkal magasabb volt vastagbélrákos betegeknél, mint egészséges embereknél - számolt be róla a daganatok.hu cikke.

"Lehetséges-e, hogy a vastagbélrák kialakulásának egyik kulcstényezője nem egy genetikai hiba, hanem egy ökológiai jellegű probléma?" - teszi fel a kérdést a charlotte-i Észak Karolina Egyetem sajtóközleménye, amely egy sor érdekes kérdéssel foglalkozik a vastagbélrák kialakulásával kapcsolatban.

Az ökológiai kutatások alapján jól ismert, hogy ha egy társulásban erős zavaró hatások lépnek fel, akkor könnyen összeomolhat a korábbi, stabil struktúra, és degradálódhat az addig fajgazdag társulás. Ez a példa azért fontos, mert a bélrendszerünkben ugyancsak élnek társulások, méghozzá a bélbaktériumok közösségei. Ezeket a mikroba-közösségeket szintén érhetik zavaró hatások - amilyen például a bél gyulladása - ez pedig a jelek szerint a rák kialakulásával is szorosan összefügg.

Azt már régóta tudták a kutatók, hogy a gyulladásos folyamatok növelik a rákkockázatot, arra azonban csak mostanában kezd fény derülni, hogy a vastagbélrák esetében ebben a bélbaktériumoknak is komoly szerepe lehet. A bélgyulladás miatt ugyanis felborul a bélbaktérium-közösség korábbi egyensúlyi állapota, és olyan baktériumok is megjelennek, amelyek képesek kárt tenni a bélsejtek örökítőanyagában.

Az egyik kísérletben baktériummentes környezetben nevelt egereknél idéztek elő gyulladást a bélcsatornában. Később ezeket az egereket olyan ketrecekbe tették, ahol korábban normális egereket tartottak. A ketrecek baktériumai benépesítették a bélgyulladással küzdő egerek bélcsatornáját, így az újonnan alakult baktériumközösséget össze lehetett hasonlítani az egészséges egerekével. Kiderült, hogy az új ketrecbe tett, bélgyulladásra hajlamosított egereknél jelentősen egyszerűbb és fajszegényebb baktériumközösségek alakultak ki, elszaporodtak viszont a normális mennyiségben nem kórokozó Escherichia coli baktériumok. Ennek egy olyan típusa is megjelent, amely egy bizonyos génszakasz jelenléte miatt a DNS-t károsító, colibactin nevű fehérjét termelte.

Ez a kísérlet egyértelmű ok-okozati kapcsolatot mutatott ki abban, hogy a bélgyulladás jelenléte borítja fel a bakteriális közösségek egyensúlyát, és mindez nem fordítva történik - írja a sajtóközlemény.

További részletek a teljes cikkben