• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi történik 40 felett a női egészséggel?

Egészségmagazin 2024.06.22 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Mi történik 40 felett a női egészséggel?

A 40 feletti nőknek számolniuk kell a kismendencét érintő változásokkal is, az inkontinenciával,  a méh és a hüvely süllyedésével, előre esésével.

A női reproduktív rendszer, vagyis az a terület, amivel a nőgyógyászat foglalkozik, minden életszakaszban kiemelt szerepet játszik, de 40 fölött már minden nőnek tudatosabbnak kell lennie e téren. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a hormonális átmenet és a kismedencében lezajló változások okozta panaszok gondos kezelést igényelnek.

40 fölött a hormonháztartásban és a kismedencében is változások zajlanak
45-50 év között a legtöbb nőnél bekövetkezik a menopauza, ami előtt a hölgyek akár 4-5 évig is megélhetik a perimenopauza okozta enyhébb-súlyosabb változásokat. A hormonszintek fluktuációja közvetlen behatással lehet a nők egészségére, olyan tüneteket okozva, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a vaginális szárazság, vagy akár a hangulatzavarok. A csökkenő ösztrogénszint miatt kialakulhat diszkomfort érzés a szexuális aktus során, ami nem csak az érzetben jelenthet változást, de a fertőzések kockázatát is növelheti. Ezekről a menopauza okozta tünetekről részben a nőgyógyásszal érdemes konzultálni, hiszen nem csak magára a panaszra ajánlhat kezelést a szakember, de a hormonpótló terápiát is mérlegelheti, részben az életmódban is érdemes olyan változtatásokat tenni, amelyek közvetve csökkentik a kellemetlenségeket. A rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott étrend gyakorlati megvalósításban nagy segíthet jelenthet a mozgásterapeuta és a dietetikus.  

- A 40 feletti nőknek számolniuk kell a kismendencét érintő változásokkal is. A kismedence izmai ugyanis döntő szerepet játszanak a hólyag, a méh és a belek megtámasztásában, ezért, ha az olyan tényezők, mint a terhesség, a szülés, az elhízás vagy akár a krónikus székrekedés meggyengítik azokat, annak számos következménye lehet – ismerteti dr. Józan Gyöngy. – A meggyengülő kismedencei izomtónus az egyik legnagyobb rizikófaktora például az inkontinenciának, ami sokszor úgynevezett stressz inkontinencia, ami főként az alhasi erőkifejtés, tüsszentés, köhögés hatására jelentkező elcsöppenő vizeletben nyilvánul meg. Ugyancsak az izmok elerőtlenedése vezethet a kismedencei szervek, főként a méh és a hüvely süllyedéséhez, előre eséséhez. A kismedencei fájdalom is egyre gyakoribb lehet ebben az életkorban, aminek az okát mindig vizsgálni kell, de nem ritkán a kismedencei szervek működési zavarai és krónikus kismedencei gyulladások okozzák azt.

Mit lehet tenni?

Elsősorban érdemes ismerni a fent említett rizikófaktorokat, hiszen, ha egy nő például többször szült és esetleg túlsúllyal is rendelkezik, ajánlatos olyan változtatásokat véghez vinnie, amelyek megelőzhetik a súlyosabb nőgyógyászati jellegű problémákat, illetve a kezelésükben is nagy szerepet játszanak. Mindenképpen fontos odafigyelni a testsúlyra, a mozgásra, e tekintetben kiemelten hasznos az intimtorna és a Kegel-gyakorlatok, amelyek megerősítik a kismedence izmait, javítják azok funkcionalitását. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a hólyag és a bél funkciói felett lesz képes egy nő nagyobb kontrollt gyakorolni, de a szexuális élete is kellemesebb lehet.  

- Ugyanakkor bizonyos esetekben nélkülözhetetlen az orvosi segítség. Legyen szó akár valamilyen gyulladásról, nemi betegségről, vagy olyan tünetről, aminek nem egyértelmű az oka, mindenképpen fontos azt nőgyógyásszal ellenőriztetni és nem csak a gyorsabb gyógyulás miatt – hangsúlyozza Józan doktornő. – Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a 40-50 közti változások fokozzák az emlődaganat és a méhnyakrák kockázatát is, tehát a rendszeres szűrés ekkortájt talán még fontosabb, mint korábban. Mivel pedig a menopauzával más betegségek, így például a szív-érrendszeri kórképek és a csontritkulás rizikója is megnő, ezért a középkorú nőknek érdemes rendszeresen részt venniük az általános és a speciális kivizsgálásokon is.