• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Mi történik bennünk, ha dühösek vagyunk?

Egészségmagazin Forrás: MTI

A dühroham az érzelmi és idegrendszeri következményeken kívül bonyolult vérkeringési és hormonális változásokhoz is vezet.

Spanyol kutatók a vizsgálatra önként vállalkozó férfiak megfigyelése révén nyert eredményeiket a Hormones and Behaviour szakfolyóiratban közölték. "A dühkitörés az érzelmi vihar mellett mélyreható változásokat is létrehoz az autonóm idegrendszerben, amely alapvetően szabályozza a szívműködést és a hormonrendszert. Mindezek mellett ilyenkor egyes agyterületek, elsősorban a homloklebeny és a halántéklebeny tevékenysége is felélénkül" - részletezte Neus Herrero, a kutatócsoport vezetője.

A Valenciai Egyetem szakorvosai 30 egészséges férfit vontak be a vizsgálatba. Azt az 50 mondatból álló szöveget használták megfigyelésüknél, amelyet ideggyógyászok dolgoztak ki mindennapi, dühítő helyzetek kifejezésére egyes szám első személyben.

A kísérlet előtt, illetve a csúcshatás idején mérték a szívműködést, a vérnyomást, a tesztoszteron- és a kortizonszintet, és vizsgálták az agyféltekék aktivitását is.

A kutatók leírták, hogy a düh megrázó hangulati változáshoz vezet, és rosszkedvet okoz. Az érzelmi hatás mellett a szívműködés gyorsul, a vérnyomás és a tesztoszteron szintje emelkedik, a kortizoné viszont csökken.

Ezek a hatások nem meglepőek, de a munkacsoport az idegrendszer vizsgálata során rájött, hogy dühös idegi állapotban az agy bal féltekéje aktivizálódik - az a félteke, amelynek működése a kedvező, vonzó érzelmek esetén válik fokozottá. Márpedig ez kifejezetten a közeledés vágyát jelzi, és nem a távolodásét.

"Amikor dühösek vagyunk, vizsgálatunk tanúsága szerint a bal agyi félteke válik aktívabbá, ami azt jelenti, hogy szeretnénk közelebb kerülni a düh okához, hogy megszüntessük - magyarázta a szakértő. - A düh lélektani háttere azért egyedülálló, mert rossznak érzékeljük, pedig igen gyakran az erős érzelmi kitörés lényege a közeledés vágya".