• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Humantrade Magazin 2010 július-augusztus

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának július-augusztus cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

 

 

A rossz és a jó
Bár a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelem szemléletében az elmúlt években sok minden változott, arról már régóta nincsenek viták, hogy az egyik leg fontosabb rizikó faktor a vér magas koleszterinszintje. Az azonban, hogy ekkora érték tekinthető magasnak, azaz, hogy milyen érték felett van szükség a koleszterinszint csökkentésére, szinte folyamatos diszkussziók tárgya, az elfogadott ajánlások pedig országonként különböznek; Magyarországon a szakemberek a 4,8 mmol/l összkoleszterin-értéket tekintik a bűvös határnak. Dr. Matos Lajos kardiológussal arról beszélgetünk, hogy miért ártalmas a sok koleszterin, és hogy csökkentésének melyek ma a legfontosabb alapelvei.

Édes pihenés
Itt a nyár, végre mehetünk nyaralni. De vajon tudjuk-e valójában, hogyan kell jól pihenni? Hogy mi történik, minek kell történnie ilyenkor a szervezetünkben, az elménkben és a pszichénkben? Erről kérdeztünk meg két szakembert, először inkább fiziológiai oldalról közelítve a témát, majd a lelki vonatkozásokat térképezve fel Dr. Bárdos György élettankutató, egyetemi tanár és Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter segítségével.

Hogyan relaxáljunk?
Ki segíthetne rajtunk, ha élethelyzetünk és körülményeink rákényszerítenek a már kialakult és megkövetelt életritmus fenntartására? Mivel segíthetünk magunkon, ha negatív stresszel vagyunk elöntve, és az úgynevezett ideges tünetek kimerítenek? Rá kell jönnünk, hogy a segítség keresésében magunkra vagyunk utalva, tehát szelf-menedzsmenthez, azaz öngondoskodáshoz kell folyamodnunk, és az önmagunkért vállalt felelősség tudatában célszerű mielőbb „megügyesednünk" a feszültségszabályozás és a stresszkezelés megtanulásában. Dr. Bagdy Emőke írása.

Színészek kánikulában – avagy hogyan pihennek kedvenceink?
Egyikük a kerti kapirgálásra esküszik, más a tengerparti sütkérezésre szavaz, a harmadik végigdolgozza a nyarat. Valamennyien másképp képzelik a pihenést, de két dologban egyetértettek: aki szereti a munkáját, sose fárad el igazán, és a színész nyaralás közben is színész marad. Bánsági Ildikót, Lukács Sándort, Tahi Tóth Lászlót és Bencze Ilonát kérdeztük.

Nyári szemfényvesztés
Elszaporodó kórokozók, allergia, UV sugárzás — hogy csak párat említsünk a nyáron szemünkre leselkedő veszélyek közül. A rovásukra írható betegségek tünetei kellemetlenek és fájdalmasak, ráadásul súlyos szövődményekkel, látásromlással, szürke hályoggal járhatnak. Néhány fontos tudnivaló a legjellemzőbb nyári szembajokról és az ellenük való védekezés lehetőségeiről.

Májvédelem és májkárosodás
A máj anyagcserénk központi laboratóriuma: itt történik sok-sok létfontosságú enzim, hormon és egyéb anyag szintézise, és itt zajlik a toxinok, gyógyszerek lebontása, ártalmatlanítása is. Életünk során tehát a májat számos, összeadódó károsító hatás éri. Ezekről, és az ellenük való védekezés lehetőségeiről beszélgetünk Telegdy László hepatológussal.

Időskorúak táplálkozása
Magyarországon minden ötödik ember betöltötte már hatvanadik életévét. A biológiailag lehetséges életkor kb. 120 év, ám hogy ebből hányat élünk valójában, az egyénenként változik. Az öregedési folyamat 35-40 éves kor körül indul el, a „megélhető" életkor pedig számos tényező, többek között a táplálkozás függvénye.

Bőrönd és homeopátia
Takaros, barátságos épület egy árnyas, csendes kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy főútvonalba fut. A vezetőasszony is belesimul a környezetbe: visszafogott, szerény, de azért érezni benne a szelíd határozottságot. Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetőjével.

Legolvasottabb cikkeink