• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni?

Egészségmagazin 2022.05.03 Forrás: Budai Endokrinközpont
Milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni?

Vannak olyan állapotok, melyek esetén nagyobb az esély arra, hogy a pajzsmiriggyel is valamilyen probléma van.

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata elengedhetetlen a pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához, ugyanis lehetnek rajta olyan elváltozások, melyeket csakis képalkotó vizsgálatokkal lehet jobban szemügyre venni. Dr. Polyák Annamáriát,Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni, hiszen vannak olyan állapotok, melyek esetén nagyobb az esély arra, hogy a pajzsmiriggyel is valamilyen probléma van.

Cukorbetegség

A cukorbetegség mellett gyakran figyelhető meg egyéb hormonális zavar is. 1-es típus esetén ennek oka, hogy az autoiummun betegségek sokszor egyszerre vannak jelen- és mivel az 1-es típusú diabetest autoimmun zavar okozza, így gyakran fellelhető mellette Hashimoto thyreoditis, illetve Graves-Basedow kór. 2-es típus esetén pedig az ok, hogy a vércukorszint megváltozása hatással lehet a többi hormonra is, ráadásul ez a típus rendszerint a helytelen életmód következménye, ami egyéb endokrin zavart is eredményezhet.

Inzulinrezisztencia

Akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség, úgy az azt megelőző inzulinrezisztencia is felboríthatja az endokrin rendszerünk egyensúlyát, ami további hormonzavarokat, többek között pajzsmirigy elégtelenséget is okozhat. Nagyon gyakori pl. meddőségi kivizsgálások során, hogy az illetőnél felfedezik az inzulinrezisztenciát, ám továbbra sem sikerül teherbe esni, majd kiderül, pajzsmirigyzavar is jelen van, mely szintén akadályozza a családalapítást.

Gluténérzékenység

Ahogy már említettük, az autoimmun betegségek gyakran egyszerre vannak jelen. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a pajzsmirigygyulladáshoz más autoimmun betegségek is kapcsolódnak, mint például a cöliákia, így, ha valaki ebben szenved, érdemes ultrahanggal megvizsgáltatnia pajzsmirigyét. Amennyiben túlsúlyos, székrekedéssel küzd, hullik a haja, fáradékony, úgy nagy az esélye annak, hogy a gluténérzékenység mellett pajzsmirigyzavarral is küzd.

Magas prolaktinszint

A magas prolaktinszint olyan tüneteket okozhat, mint a meddőség, fáradékonyság, libidócsökkenés, hízás, stressz, terhesség/szoptatás nélküli tejcsorgás. Oka lehet túlzott idegeskedés, rossz stresszkezelés, de az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (adenoma) is. A magas prolaktin mellett gyakran diagnosztizálnak pajzsmirigy alulműködést, hiszen ez fokozza az ún. TRH elválasztását, ami TSH emelkedést eredményez.

Ultrahanggal egész a pajzsmirigyvizsgálat

A pajzsmirigy vizsgálata nem merül ki csupán a vérvételben, hiszen azzal csupán a szerv hormontermelésére kaphatunk választ. A vizsgálat csakis ultrahanggal teljes, hiszen a hormontermelési zavar összefügghet a mirigy gyulladásával, megnagyobbodásával, a rajta kialakult göbökkel- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Ezeket pedig csakis ultrahangos vizsgálattal lehet szemügyre venni. Szerencsére az ellenőrzés teljesen biztonságos, nem jár kellemetlenséggel és nem igényel semmilyen előkészületet.

Legolvasottabb cikkeink