• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden tizenkettedik ember fertőzött

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint az AIDS-re.

A Hepatitis Világszövetség (The World Hepatitis Alliance) különleges kampányt hirdet „Én vagyok a 12-ik?" címmel a hepatitis világnapjára, 2008. május 19-re. Sokakat megkérnek arra, hogy viseljék a kampány jelét, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a világon minden tizenkettedik ember hepatitis B vagy C fertőzött. Ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Hepatitis Világszövetség is hangsúlyozza a hepatitis megelőzésének fontosságát.

A Hepatitis Világszövetség kampánya, amelynek egy 12-es jellel ellátott „bélyegző" a fő motívuma, összesen 64 országban zajlik Sidney-től Szerbiáig, Pekingtől Buenos Airesig. Charles Gore, a szövetség elnöke a kampánnyal kapcsolatban elmondta: „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint például az AIDS-re, a maláriára vagy a tuberkolózisra." Néhány tény a hepatitis B és C betegséggel kapcsolatban. Több, mint félmilliárd hepatitis B és C fertőzött él a világon, többségük nem is tud a betegségéről. Ezek a vírusok tízszer könnyebben terjednek, mint a HIV. A kétféle hepatitis évente több, mint másfél millió ember halálát okozza. A hepatitis B ellen egyébként létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. Magyarországon 1999 óta kötelezően oltják a 14 éves korosztályt, ugyanakkor a szexuálisan aktív, sokat utazó felnőttek többsége védtelen a veszélyes fertőzéssel szemben. A hepatitis C ellen sajnos nincs oltóanyag, így a fertőzés ellen odafigyeléssel lehet védekezni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint kétmilliárd olyan ember él a világon, aki megfertőződött hepatitis B-vel valamikor az élete során. Ebből 350 millió betegnél sajnos krónikussá válik a betegség, amely májrákhoz is vezethet. Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté, 25%-uk sajnos meghal a májgyulladás és a kialakuló májrák következtében. A hepatitis B szexuális úton, sérülésekkel, fertőzött vérkészítményekkel terjed, de olykor nyál és izzadtság útján is bekerülhet a kórokozó a szervezetbe. A vírust közvetítheti fertőzött tű, akupunktúrás eszköz, pedikűrszerszám, olló és kés.

A betegség Magyarországon egyelőre csak 100 000 embert érint, ugyanakkor az egészségügyi dolgozók, tűzoltók és rendőrök munkakörülményeikből adódóan jobban ki vannak téve a fertőzésnek. A másik komoly rizikócsoportot az utazók adják, akik olyan területekre látogatnak el, ahol a hepatitis B-vel fertőzöttek száma igen magas (néhány mediterrán ország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia - a háború miatt, Törökország, afrikai mediterrán országok – a szűrés és a kötelező oltások hiánya miatt, afrikai és ázsiai országok, Kína – általánosan 70-90 százaléka a lakosságnak már átesett a hepatitis B fertőzésen). A hepatitis B fertőzést nemcsak szexuális úton, hanem a fejlődő országok többségében akár egy orvosi beavatkozás, egy véletlen baleset, vagy egyszerű hennafestés alkalmával is el lehet kapni. A fertőzés megelőzése érdekében kerülni kell a szexuális kalandokat, a tetováló, hennázó, pedikűr és manikűr szalonokat, különösen külföldön.

Leghatékonyabb megelőzés a védőoltás, hiszen három védőoltásból álló oltási sorozat életre szóló védettséget nyújt a veszélyes fertőzés ellen.

A hepatitisnek – a vírusos májgyulladás betegségnek – többféle típusát ismerjük: a hepatitis A és E fertőzés elsősorban étellel, szennyezett itallal, beteg emberekkel való közvetlen érintkezéssel terjed. A hepatitis A és E elsősorban rossz higiénés körülmények között fordul elő, így nagyon gyakori az afrikai, ázsiai és dél-amerikai régióban, valamint azon mediterrán területeken, ahol a csatornázás és az ivóvízellátás problémát jelent. A hepatitis A ellen létezik védőoltás, két oltás felvételével több évtizedre szóló védettség szerezhető. A hepatitis A és E fertőzés is egyaránt az utazókat veszélyezteti leginkább. Nyaralásaink és külföldi útjaink során ügyeljünk arra, hogy csak palackozott vizet fogyasszunk, jól átfőtt, átsült ételeket együnk, vigyázzunk a fagylalttal, a meg nem hámozott gyümölcsökkel és a jégkockás italokkal. A hepatitis A tengeri állatokban és a kagylókban is megtalálható, így azok fogyasztása is kerülendő.

Magyarországon a hepatitis fertőzések megelőzése érdekében már évek óta nagyszabású kampány zajlik, amely elsősorban az utazókat célozza: ez az „Egészségtudatos utazásért program".

Az utazóknak és szinte mindenkinek érdemes odafigyelnie arra, hogy ezeket a betegségeket megelőzzék. A hepatitis A és B elleni oltások felvételével egy életre védetté válhatunk a két fertőzés ellen, míg a ritkábban előforduló hepatitis C és E ellen érdemes fokozottan odafigyelnünk, különösen, ha külföldre látogatunk. A hepatitis E-nél ügylejünk a táplálkozásunkra és a higiénés körülményeinkre, míg a hepatitis C-nél az idegen emberekkel való szexuális kapcsolattartásra és az egyéb, vérzéssel járó érintkezésekre.