• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mire képes egy SM beteg?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Magyar betegek is részt vehetnek a szlovák SM betegek bajnokságán, s Békés megyében is szerveznek különleges abilimpiát.

Megkezdődtek az előkészületei Szlovákiában a kifejezetten a sclerosis multiplexes betegek számára szervezett képességek és készségek nemzetközi versenyének: a legnagyobb szlovákiai SM betegszervezet Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, Norvégiából is vár résztvevőket a júniusi seregszemlére.

Pisecna Katalintól, a szervező szlovák egyesület alelnökétől megtudtuk: a 2010-es bajnokság immár hatodik lesz a sorban, s amíg 2005-ben még csak húszan vettek rajta részt, a 2009-es versengésben már mintegy százhúsz beteget és félszáz kísérőt fogadtak. Ez az év volt az első, amikor a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületével (SMBOE) való együttműködés keretében magyarországi betegek is részt vettek a találkozón.


A fő cél a gyógyíthatatlan betegségnek számító, idegrendszeri károsodást okozó, szerteágazó tüneteket kiváltó, a kór előrehaladtával gyakran mozgáskorlátozottsághoz vezető SM betegséggel élők kizökkentése a hétköznapokból, bevonása a közösségbe, s a meglévő képességeiknek a kihasználása, fejlesztése. A kézműves foglalkozások, a mozgásterápia egyébként is hatékony rehabilitációs eszköz, ennek igyekeznek játékos formát adni az abilimpián.

A betegek számára 28 versenyszámban hirdetnek feladatokat, ezek között a festészet, a virágkötészet, a hímzés és horgolás éppúgy megtalálható, mint a mézeskalács díszítés, a cukrászkodás, a számítógépes prezentáció, a sakk vagy a számrejtvények. A versengésnek hagyományosan egy tóparti, teljesen akadálymentesített szálloda ad otthont a Michalovcétől 10 kilométerre fekvő Zempliska Sirava üdülőhelyen.


A 2009-es tapasztalatok nyomán Békés megyében is szeretnék meghonosítani a kezdeményezést – tájékoztatott Herczegné Szabó Marianna, a viharsarki SM-es betegszervezet elnöke. A civil szervezet a megyei önkormányzat pályázatán 750 ezer forintot nyert a rendezvény lebonyolítására, amelynek tavasszal valószínűleg Füzesgyarmat ad majd otthont. Első alkalommal területi versengést hirdetnek, de a majdani tapasztalatok fényében nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a későbbiekben nagyobb szabásúvá bővítsék a rendezvényt.

Legolvasottabb cikkeink