• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

74 milliárdot fizettünk ki hálából

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Többször is cél volt, de egyszer sem sikerült megszüntetni a paraszolvenciát.

A KSH szerint 13, a Tárki szerint 81, a Patika Egészségpénztár szerint pedig 74 milliárd forint hálapénzt fizettünk tavaly.

– A napi 10–12 órát dolgozó, havonta 4–6 alkalommal ügyelő szakorvosok közalkalmazotti fizetést kapnak, a három műszakban dolgozó nővérek bére még a kezdő szakmunkásokénál is alacsonyabb, s akkor még nem szóltunk az ennél is kisebb fizetésért dolgozó műtősökről, beteghordókról. Nincs 13. havi juttatás, a pótlék is kevés. Ez az oka annak, hogy az amúgy is alulfinanszírozott egészségügy egyes területein maradt a szokás: hálájukat anyagilag is kifejezik a betegek. A fiatalok azonban már nem a baksis légkörében szocializálódnak – magyarázza Hajnal Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnökhelyettese, a Családorvosi Intézet és Rendelő tanszékvezető egyetemi tanára a Délmagyarországban.

– A háziorvoslást kezdőknek azt tanácsoljuk, hogy praxisuk fölépítésekor ne számítsanak a hálapénzre. Egyébként is az a tapasztalat, hogy – a közvélekedéssel szemben – a kisebb, tanyás településeken is kevesebbszer hívják házhoz a doktort, mint 20–30 éve. Túlzónak tartom a közvélemény-kutatási adatokat.

Egy év: 56 milliárd forint
Különböző felmérések eredményét átlagolva a múlt évben körülbelül 56 milliárd forintot osztottak szét a hálás betegek az egészségügyben dolgozóknak. Átlagosan az orvosnak 30 ezer, a nővérkének 7 ezer, a beteghordónak 3 ezer forintot tesz a borítékba a gyógyulásban reménykedő. A Patika Egészségpénztár felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka adott már hálapénzt, akadt, aki félmillió forintot fizetett.

A megkérdezettek jelentős része úgy gondolja, hogy a hálapénz hatására jobb szolgáltatást kap – állapítja meg a Patika Egészségpénztár felmérése. E páciensek 80–90 százaléka számára természetes, hogy kórházba kerülve pénzzel teli borítékot dug a fehérköpenyesek zsebébe. A Tárki által megkérdezettek 40 százaléka szerint a paraszolvencia nem korrupció.


– A fiatal orvosok nem kalkulálhatnak a hálapénzzel mint rendszeres jövedelemmel, amelynek elfogadása megalázó is számukra. A magasabb bérek és jobb munkakörülmények reményében sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson – véli a szegedi Volford Gábor. A Magyar Rezidens Szövetség országos alelnöke elmondta: egy kezdő orvos bruttó fizetése vidéken 129 ezer 500 forint, ami Budapesten valamivel magasabb lehet. .