• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mire vigyázzunk a szüreti fesztiválok idején?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Kevés borász, szakács tudja megmondani, milyen ételérzékenységet okozhat az általuk kínált termék.

A szüret nem csupán a nehéz munka és a borkészítés ideje, hanem kiváló alkalom az ünneplésre is, így szüreti fesztiválok sora várja szeptembertől késő őszig az érdeklődőket. A szüreti fesztiválok sok helyen az év legnagyobb eseményének számítanak, s a hagyományokat megőrizve borkóstolóval, az adott környékre jellemző ételekkel várják a vendégeket. Korábban annyira jelentős ünnep volt, hogy a szüret idejére még a törvénykezést is beszüntették, bezártak az iskolák, a katonák szabadságot kaptak. Ha a szünet hagyománya nem is maradt meg, manapság is a közösségi élet, sőt: a turizmus fontos része a szüreti fesztivál.


A szüreti fesztiválokon gazdag ital- és ételválasztékkal fogadják a vendégeket, ám vélhetően kevés borász tudna válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik bora milyen mértékben tartalmaz hisztamint. Pedig a borok közül a vörösborban a legmagasabb, míg a fehérborban a legalacsonyabb a hisztamin mennyisége. Az alkoholos italok ugyanakkor blokkolják a hisztamint lebontó enzim működését, miközben szinte bombázzák a szervezetet hisztaminnal. Ez pedig számos kellemetlen tünetet okozhat a hisztaminra érzékenyeknél. Ha valaki egy-két pohárnyi bor elfogyasztása után például fejfájást tapasztal, vélhetően arra gyanakszik, hogy gond van a bor minőségével, holott egyáltalán nem biztos, hogy ez áll a fejfájás hátterében, hanem inkább nagy valószínűséggel a hisztamin lebontása okoz gondot a szervezete számára.


Hogy mi is az a hisztamin? Olyan biogén amin, amely a feldolgozott élelmiszerekben gyakran előfordul, és a hisztidin nevű aminosav átalakulásával keletkezik a szervezetben. Az emésztőrendszerben a DiAminoOxidáz (DAO) nevű enzim bontja le. Ám ebből az enzimből nem mindenkinek a szervezete rendelkezik elegendő mennyiséggel, ezért hisztaminózis tünetei jelentkezhetnek egyes magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztásakor. Ezek egyénenként és alkalmanként változó módon, gyakorisággal fordulnak elő, leginkább kisebb hasi görcsök, feszülés, puffadás, hasmenés, fejfájás, migrén, alkalmanként fáradtság, bőrkiütés, ekcéma, hányinger, szédülés mutatkozhat.


Nemcsak a borokra ajánlatos odafigyelniük a hisztaminra érzékenyeknek, hanem a szüreteken, fesztiválokon kínált jellegzetes ételekre is, ilyen például a sonka, kolbász, mustár, torma, savanyú káposztából készült ételek, valamint a különböző sajtok, különösen a camembert-, parmezán-, cheddar- és rokforttípusúak. Az érlelés, tárolás, erjesztés ugyanis fokozza a hisztamin tartalmat, ezek pedig mind érlelt, hosszan tárolt ételek. Szintén óvatosnak kell lenni az ősz gyümölcsével, a padlizsánnak is, ugyanis ennek eredendően magas a hisztamin tartalma.


A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében tanácsos dietetikus véleményét kikérni, és útmutatása alapján megválogatni a fogyasztandó ételeket, italokat, valamint az enzimpótlás lehetőségéről tájékozódni a szüreti fesztiválok előtt is.