• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mellkassebészeti műtét egy lyukon keresztül

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Egyedül a Semmelweis Egyetemen műtenek a legmodernebb technikával.

Magyarországon egyedül a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján alkalmazzák a jelenleg legmodernebbnek számító, egy lyukon keresztül végzett mellkassebészeti műtéteket (uniportal VATS lobectomia). Négy hónap alatt több mint húsz betegen végeztek sikeres beavatkozást, akik a műtét után gyorsabban és kevesebb fájdalom árán épülhettek fel, szövődmény nélkül.
Míg a hagyományos mellkassebészeti úgynevezett kulcslyuk technika során két vagy három nyílást ejtenek a beteg mellkasán, a legújabb eljárással mindössze egyetlen, három-négy centiméteres lyukon keresztül vezetik be a kamerát és a szükséges endoszkópos eszközöket. Mint azt dr. Kocsis Ákos József, a Mellkassebészeti Klinika főorvosa, a módszer egyik alkalmazója elmondta: természetesen, mint minden beavatkozás, ez sem teljesen kockázatmentes, ráadásul sebésztechnikailag igen bonyolult, így nagyobb tapasztalatot és rutint igényel. Előnye viszont, hogy mivel csak egyetlen bordaközi ideget sértenek meg, a felépülés sokkal gyorsabb és fájdalommentesebb. Mindezek mellett esztétikai előnye is van és a kórházi tartózkodást is lerövidíti, a betegeket ugyanis legfeljebb egy-két nappal az operáció után haza lehet engedni.


A módszer szinte valamennyi olyan esetben alkalmazható, mint a hagyományos műtéti technikák. Eddig főként jó és rosszindulatú tüdődaganatok, szívburok ciszták, vastagbéltumor-áttétek, illetve TBC-s eredetű gyulladások esetében, tüdőlebeny-eltávolításokra és mintavételre alkalmazták.


A jelenleg legmodernebbnek számító műtéti eljárást április óta végzik a klinikán, a cél, hogy valamennyi itt dolgozó sebész el tudja végezni a beavatkozást, így a mindennapi rutin részévé váljon – emelte ki dr. Kocsis Ákos József.


Az ebben az egyedülálló eljárásban is alkalmazott endoszkópos sebészet alapjait a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézetben sajátíthatják el a szakorvosjelöltek. A képzés gyakorlatába most a nagyközönség is bepillanthat a Kutatók Éjszakáján, ahol kifejezetten gyerekek számára is tartanak foglalkozást, hiszen a mai fiatalok sokszor a legügyesebbek, legfogékonyabbak a technikára. Ezek persze az alapok, sok év tanulás és gyakorlás szükséges ahhoz, hogy a Mellkassebészeti Klinikán alkalmazott csúcstechnológiás egylyukú eljárást végezhessék.

Belső fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem