• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mit árul el a mellkasi röntgenfelvétel?

Egészségmagazin MA 06:13 Forrás: Tüdőközpont
Mit árul el a mellkasi röntgenfelvétel?

Számtalan olyan élethelyzet és foglalkozás van, amely a tüdőt érintő megbetegedések szempontjából rizikót jelenthet.

A mellkasröntgen elvégzésére tüdőszűrő és tüdőgyógyászati vizsgálat keretein belül is sor kerülhet. Kiknek ajánlott, illetve kötelező a tüdőszűrő vizsgálaton való részvétel, és milyen esetben kapunk beutalót a tüdőgyógyásztól mellkasi felvétel elkészítéséhez? A kérdésekre dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere adja meg a választ. 

A mellkasröntgen az egyik legalapvetőbb képalkotó vizsgálat, ami tájékozódást nyújt a tüdőről, szívről, a rekeszizomról és a tüdőartériákról, illetve a rajtuk található elváltozásokról, továbbá a mellkasban lévő folyadék- vagy levegőgyülemről és a mellkasfali kóros elváltozásokról egyaránt. 

Mit jelent a tüdőszűrő vizsgálat?

-A tüdőszűrés a panaszmentes páciensek népegészségügyi és foglalkozás-egészségügyi vizsgálatát jelenti – mondja dr. Potecz Györgyi, aki azt is kiemeli, hogy míg a szűrővizsgálat célja korábban a tbc kiszűrése volt, ma már elsősorban a daganatos megbetegedések és más kóros elváltozások korai felismerésében van jelentősége.  A tüdőszűrő röntgen jelenleg évente egy alkalommal vehető igénybe ingyenesen 40 éves kor felett. A vizsgálat saját kezdeményezésre is igényelhető, nem szükséges a beutaló hozzá. Mivel a tüdőrák előfordulási aránya 50 éves kortól emelkedik, ezért fontos, hogy a rizikócsoportba tartozó 50 év feletti dohányosok rendszeresen részt vegyenek a szűréseken, amelyekkel jó esetben a betegség korai, még panaszmentes fázisában felfedezhető. Amennyiben olyan munkahelyen dolgozik valaki, ahol a tüdőt érintő káros anyagoknak (pl. azbeszt) van kitéve, szintén ajánlott a rendszeres tüdőszűrés.  

Kiknek kötelező a rendszeres tüdőszűrés?

Számtalan olyan élethelyzet (hajléktalanság) és foglalkozás (szociális munka, büntetés-végrehajtás, befogadó állomások, egészségügyi munka) van, amely a tüdőt érintő megbetegedések szempontjából rizikót jelenthet. A fertőző tüdőbetegségek rizikócsoportjaiba tartozóknak évi egy alkalommal, beutaló bemutatásával ingyenesen elvégzik a tüdőszűrő vizsgálatot. Emellett vannak olyan foglalkozások (pl. a vendéglátás), amelyek esetében szintén törvény írja elő az éves tüdőszűrőn való részvétel, amiért térítési díjat kell fizetni, ezt azonban a munkavállaló megtéríti. 

Milyen tünetekkel utalhatnak be mellkasröntgenre?

- Mellkasi röntgenfelvétel elkészítésére természetesen nem csak a tüdőszűrő vizsgálatokon kerül sor. Ha légzőszervi megbetegedés gyanúja (pl. tüdőgyulladás, tüdőtágulás, autoimmun tüdőelváltozások, fibrosis) merül fel, akkor a vizsgálatokat kétirányú mellkasfelvétellel kezdjük – magyarázza Potecz doktornő. A tüdőgyógyászatban ezt a vizsgálatot alkalmazzuk rutinszerűen a daganatok kiszűrésére, a légutakba került idegen test gyanúja esetén, továbbá a már diagnosztizált kóros állapotok követésére. Mellkassérülések esetén is elengedhetetlen diagnosztikai vizsgálat a mellkasröntgen, amivel a bordasérülések gyakori és életveszélyes következménye, a légmell (PTX) valamint a sérüléshez társuló vérzés és bőralatti foltos levegőgyülem (subcutan emhysema) is kiszűrhető. Ha valakinél a tartós köhögés, láz, légszomj, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, vérköpés tünetei jelentkeznek, akkor indokolt lehet a mellkasröntgen vizsgálat elvégzése, ami családorvos vagy tüdőgyógyász szakorvostól kapott beutalóval vehető igénybe. 

Hogy készüljön fel a mellkasröntgenre?

A mellkasröntgen teljesen fájdalommentes vizsgálat, ami semmiféle előkészületet nem igényel: lehet előtte enni és inni, valamint a rendszeresen szedett gyógyszerek is bevehetők. Fontos azonban tudni, hogy várandósság esetén a vizsgálattal járó ionizáló sugárzás magzatkárosító hatású (főleg az első trimeszterben), ezért csak különösen indokolt esetben végezhető el. 

„A vizsgálathoz le kell venni a felsőruházatot és a nyakláncot is. A páciens korától, egészségügyi állapotától és testalkatától függően állva vagy ülve, szemből vagy háttal készülhet a felvétel, amit szükség esetén oldalirányból is elvégezhetnek. A vizsgálathoz szükség lesz a páciens együttműködésére is. A képek elkészítéséhez mélyen be kell szívni, és bent kell tartani a levegőt (bizonyos vizsgálatokat a levegő kifújását követően kerül sor). Bár egy alacsony sugárterheléssel járó vizsgálatról van szó, de a páciens egészsége védelmében a derekára egy ólomból készült kötényt kap, ami megvédi a röntgensugaraktól.” 

A vizsgálatok elvégzését követőn szakorvos értékeli a felvételeket. A negatív tüdőröntgen sem jelent azonban azt, hogy az összes tüdőt érintő megbetegedés biztosan kizárható a betegnél. A mellkasröntgen vizsgálat korlátai miatt a felvételek ugyanis nem tudnak áttekintést nyújtani a tüdő valamennyi területéről és a kicsiny, 1 cm alatti vagy centrálisan lévő elváltozások nem mindig láthatók a szummációs képeken. Ilyen esetben további képalkotó vizsgálatra (CT) lesz szükség, amivel részletgazdagabban és jobban ábrázolódik a tüdő és az egyéb mellkasi képletek szerkezete – mondja dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont szakorvosa.