• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívbarát táplálkozás - Hogyan étkezzünk szívünknek kedvezően?

Lapszemle MA 06:18 Forrás: webbeteg.hu
Szívbarát táplálkozás - Hogyan étkezzünk szívünknek kedvezően?

A szív- és érrendszer egészsége szempontjából a zsírok bírnak a legnagyobb jelentőséggel.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik legkiemelkedőbb, amellyel befolyásolható a betegség kialakulása, előrehaladása. Helyesen megválasztott étrenddel növelhető a gyógyulási esély és a várható élettartam, írja a webbeteg.hu

A szívbarát (kardioprotektív) étrendben változatosan ajánlott étkezni, nem kell szélsőséges diétákat, drasztikus kúrákat követni, hiszen azok többet ártanak, mint használnak. Fontos, hogy olyan legyen az összeállítása, amelyet hosszú távon, éveken át is lehet tartani, ideális esetben egy életmódváltás történik. Lehetőség szerint naponta többször (5-6 alkalommal) kis mennyiségű ételt fogyasszon a beteg. Ez nem jelenti azt, hogy megengedett a nassolás, hanem az a cél, hogy a kis adagok 3 óránként történő fogyasztásával elkerüljük az éhségérzetet.

A megfelelően összeállított étrend minden tápanyagból tartalmazzon megfelelő arányú mennyiséget.

Kerüljük a telített zsírsavakat!

A szív- és érrendszer egészsége szempontjából a zsírok bírnak a legnagyobb jelentőséggel. Magas koleszterinszint, érelmeszesedés, dyslipidaemia, metabolikus szindróma és cukorbetegség esetén a telített zsírsavak kerülése fokozottan szükséges. A koleszterinszintre az élelmiszerekkel bevitt nagyobb mennyiségű telített zsírsav gyakorol döntő hatást. Magas a telített zsírsavtartalma a felvágottaknak, belsőségeknek, a sertés- és marhahúsnak, a halaknak, a tojásnak, a tejnek és tejtermékeknek, a vajnak. Javasolt zsírszegény tejet, tejtermékeket, vaj helyett margarint, belsőségek helyett zsírszegény húskészítményeket választani, valamint a húsokról előkészítés során a látható zsíros részeket, szárnyasok bőrét minden esetben el kell távolítani. Sütéshez és főzéshez állati eredetű zsiradék helyett növényi olaj ajánlott kis mennyiségben, emellett zsírszegény konyhatechnológia, mint például roston, sütőzacskóban, grillen, alufóliában, jénai edényben való sütés.

A teljes cikk a webbeteg.hu-n