A szív- és érrendszer egészsége szempontjából a zsírok bírnak a legnagyobb jelentőséggel.
A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik legkiemelkedőbb, amellyel befolyásolható a betegség kialakulása, előrehaladása. Helyesen megválasztott étrenddel növelhető a gyógyulási esély és a várható élettartam, írja a webbeteg.hu.
A szívbarát (kardioprotektív) étrendben változatosan ajánlott étkezni, nem kell szélsőséges diétákat, drasztikus kúrákat követni, hiszen azok többet ártanak, mint használnak. Fontos, hogy olyan legyen az összeállítása, amelyet hosszú távon, éveken át is lehet tartani, ideális esetben egy életmódváltás történik. Lehetőség szerint naponta többször (5-6 alkalommal) kis mennyiségű ételt fogyasszon a beteg. Ez nem jelenti azt, hogy megengedett a nassolás, hanem az a cél, hogy a kis adagok 3 óránként történő fogyasztásával elkerüljük az éhségérzetet.
A megfelelően összeállított étrend minden tápanyagból tartalmazzon megfelelő arányú mennyiséget.
Kerüljük a telített zsírsavakat!
A szív- és érrendszer egészsége szempontjából a zsírok bírnak a legnagyobb jelentőséggel. Magas koleszterinszint, érelmeszesedés, dyslipidaemia, metabolikus szindróma és cukorbetegség esetén a telített zsírsavak kerülése fokozottan szükséges. A koleszterinszintre az élelmiszerekkel bevitt nagyobb mennyiségű telített zsírsav gyakorol döntő hatást. Magas a telített zsírsavtartalma a felvágottaknak, belsőségeknek, a sertés- és marhahúsnak, a halaknak, a tojásnak, a tejnek és tejtermékeknek, a vajnak. Javasolt zsírszegény tejet, tejtermékeket, vaj helyett margarint, belsőségek helyett zsírszegény húskészítményeket választani, valamint a húsokról előkészítés során a látható zsíros részeket, szárnyasok bőrét minden esetben el kell távolítani. Sütéshez és főzéshez állati eredetű zsiradék helyett növényi olaj ajánlott kis mennyiségben, emellett zsírszegény konyhatechnológia, mint például roston, sütőzacskóban, grillen, alufóliában, jénai edényben való sütés.
A teljes cikk a webbeteg.hu-n.