• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A valódi csokoládé értékes anyagokat tartalmaz, érdemes fogyasztani – kis mennyiségben.

Magyarországon évente hetvenezer tonna édesség fogy, s talán ez az oka, hogy sajtótájékoztatón ritkán tapasztalható érdeklődés kísérte Dr. Dömölki Lídia élelmiszer szakértő / Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület / és Halbritter Mátyás elnök / Édességgyártók Szövetsége / mondandóját a Mikulás puttonyáról, a karácsonyi szaloncukor áradatról, tápértékről és élvezeti értékről.

Ahogyan Halbritter Mátyás elmondta, az édességgyártó cégeknek rendkívül fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek vele, mit vesznek, mit jelentenek a csomagoláson lévő feliratok és mit garantálnak az egyes összetevők. A Szövetség tagvállalatai minőségi garanciát vállalnak termékeikre, - hangsúlyozta az elnök-, hiszen azok szigorúan ellenőrzött, magas minőségű alapanyagokból, a legkorszerűbb technológiával készülnek.

Kijelentésének igazságát alátámasztva Dömölki Lídia ismertette a szezonális édességek vizsgálatának eredményét, amely több mint biztató: valamennyi prémium termék kiváló, vagy jó minősítést kapott. Az olcsóbb termékekre ez már nem igaz, ezért a szezonális cikkek vásárlásánál ne csak az árat, hanem a címkét is nézzük: milyen alapanyagokból készült a Mikulás vagy a szaloncukor.

Természetesen az olcsóbb termékek sem károsak az egészségre, - bár az elhízás veszélyét növelik -, de a jelentős kakaópor tartalmú csokoládék mértékletes fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével. Táplálkozástudományi szempontból a több kakaómassza és kakaóvaj, az értékes fehérje, ásványi anyagok, cukor, keményítő, íz anyagok az „igazi" csokoládéban alkalmasak az energia azonnali pótlására, a tápanyagok gyors felszívódására.

Így, ha megfogadjuk Dömölki Lídia tanácsát, inkább kevesebb, de jobb minőségű Mikulást és szaloncukrot vásárolunk, bár hiány nem várható sem az olcsóbb, sem a prémium termékekből. Az idén nyolc ezer tonna szaloncukor és Mikulás kerül a boltokba.