A valódi csokoládé értékes anyagokat tartalmaz, érdemes fogyasztani – kis mennyiségben.
Ahogyan Halbritter Mátyás elmondta, az édességgyártó cégeknek rendkívül fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek vele, mit vesznek, mit jelentenek a csomagoláson lévő feliratok és mit garantálnak az egyes összetevők. A Szövetség tagvállalatai minőségi garanciát vállalnak termékeikre, - hangsúlyozta az elnök-, hiszen azok szigorúan ellenőrzött, magas minőségű alapanyagokból, a legkorszerűbb technológiával készülnek.
Kijelentésének igazságát alátámasztva Dömölki Lídia ismertette a szezonális édességek vizsgálatának eredményét, amely több mint biztató: valamennyi prémium termék kiváló, vagy jó minősítést kapott. Az olcsóbb termékekre ez már nem igaz, ezért a szezonális cikkek vásárlásánál ne csak az árat, hanem a címkét is nézzük: milyen alapanyagokból készült a Mikulás vagy a szaloncukor.
Természetesen az olcsóbb termékek sem károsak az egészségre, - bár az elhízás veszélyét növelik -, de a jelentős kakaópor tartalmú csokoládék mértékletes fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével. Táplálkozástudományi szempontból a több kakaómassza és kakaóvaj, az értékes fehérje, ásványi anyagok, cukor, keményítő, íz anyagok az „igazi" csokoládéban alkalmasak az energia azonnali pótlására, a tápanyagok gyors felszívódására.
Így, ha megfogadjuk Dömölki Lídia tanácsát, inkább kevesebb, de jobb minőségű Mikulást és szaloncukrot vásárolunk, bár hiány nem várható sem az olcsóbb, sem a prémium termékekből. Az idén nyolc ezer tonna szaloncukor és Mikulás kerül a boltokba.