• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Modern AIDS-kezelés: életre ítélve

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A felvilágosító kampányok hiánya nem a betegeken, hanem a társadalmon érződik: még mindig azt gondolják, hogy az AIDS egyenlő a halálos ítélettel.

Erről dr. Szlávik János, a Fővárosi Szent László Kórház főorvosa beszélt a Weborvosnak az AIDS világnapján. Mint kifejtette, a társadalomban az a téveszme, hogy az AIDS gyógyíthatatlan és halálos - holott ennek csak az első fele igaz. A fordulat mintegy tíz éve állt be a betegség kezelésében, a modern terápiákkal szinte teljes értékű életet tudnak élni a betegek - az intézményben jelenleg kezelt 681 HIV fertőzött 74 százaléka munkaképes. Ellátásuk is túlnyomórészt járóbeteg-rendelésen történik.

A főorvos szerint a társadalmi téveszme ellenére (amelynek megváltozásához bizonyára sok időre lesz szükség) nincs drámai helyzet, hiszen Magyarországon elmaradt az a fajta döbbenetes meglódulás a HIV fertőzöttek számában, amely Ukrajnát és Oroszországot jellemezte az elmúlt években. Ennek hátterében az áll, hogy Magyarország drog szempontjából sokkal kevésbé veszélyeztetett, mint a keletebbre fekvő államok.

Jelenleg ugyan hétszáznál is kevesebb HIV fertőzöttet kezelnek a László kórházban, ám Szlávik János úgy véli, hogy összesen 3-4 ezer beteg lehet az országban. Mint mondta, ezek előbb utóbb, állapotuk romlásával biztosan eljutnak majd orvoshoz, ám ismeretlenségüknek nem csupán gondatlanságuk az oka: az egészségügyi rendszer nehezen ismeri fel a fetőzötteket, vagy betegeket, ráadásul egyre több közöttük az olyan is, aki nem tartozik potenciálisan veszélyeztetett csoportba. És melyik háziorvost lehetne megróni azért, hogy egy fiatal nő, vagy egy 18-20 éves heteroszexszuális férfi tünetei mögött nem elsőként az AIDS-t gyanítja?

A főorvos úgy véli, hogy egyszerű lenne a képlet a betegség kordában tartására. Megfelelő felvilágosítás, hatékony szűrés, majd a betegek részére gyógyszeres kezelés: ennek az az előnye is megvan, hogy a beteg nem fertőz tovább.