• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mitől nő meg a nők melle?

Egészségmagazin Forrás: kodpiszkalo.blog.hu

Ha kereslet van, akkor a kínálat is kialakul, ez a piaci törvény a mellnövelő termékeknél is érvényes.

A válasz egyszerű: a serdülő lányok petefészkében termelődő ösztrogénhormonok hatására fejlődik ki a női emlő. Sokakat azonban ez a válasz nem elégít ki, de őket általában nem az élettani ismeretekben való elmélyülés, hanem a mellek méretének fellnőttkori növelése érdekli elsősorban. A média által sulykolt szépségideálhoz való hasonulás vágya miatt sok fiatal és kevésbé fiatal nő (és ami még aggasztóbb,egyre több tizenéves) szinte bármit megtenne, ha melltartóméretét néhány centivel növelni tudná. Közülük kerül ki a plasztikai sebészek sok kliense, és ők azok, akik különösebb megfontolás nélkül bármilyen kapszulát, pilulát, drazsét bevennének a cél érdekében.

Ha kereslet van, akkor a kínálat is kialakul - ez a piaci törvény a mellnövelő termékek esetén is érvényes - olvasható a gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitekről szóló Ködpiszkáló Blog cikkében.

A legálisan forgalomban lévő étrend-kiegészítők listáját áttekintve legalább 10 olyan terméket találunk, amelynek neve arra utal, hogy a mellek növelésére, "szépítésére" való. Ennél sokkal több olyan készítmény van, amely sokkal harsányabban ígéri ugyanezt, de ezek illegálisan vannak forgalomban.

A mellnövelő készítmények reklámjaiban, csomagolásán általában hangsúlyosan szerepel, hogy a termék csak természetes, növényi eredetű anyagokat, kivonatokat tartalmaz. A serdülőkorban mellnövelő hatású ösztrogént természetesen nem is tartalmazhatna, az csak gyógyszerekben (pl. fogamzásgátlókban) kerülhet forgalomba. Az ösztrogén mellnövesztőként történő alkalmazása egyébként nemcsak tilos, hanem veszélyes és értelmetlen is lenne: valós egészségi kockázat mellett reális, tartós mellnövelés ilyen módon nem érhető el. Ismert néhány egyéb gyógyszerhatóanyag is, amelynek mellékhatásaként mellnövekedés jelentkezhet, de ez nemkívánatos hatásnak tekinthető - különösen, ha a páciens férfi.

A mellnövesztőként reklámozott készítmények "100%-osan természetes" eredetének hangsúlyozása azért lehet fontos, mert a fogyasztók jelentős része számára ez olyan hívószó, amely felülírja azt az igényt, hogy a termék bizonyítottan hatásos legyen. Szakmai szempontból a 100%-osan természetes összetétel egyébként nem jelent garanciát az ártalmatlanságra, mivel tudott, hogy a természetes eredetű anyagok között is vannak veszélyesek (a legerősebb mérgek némelyike is természetes eredetű).

Mellnövelő hatású természetes anyagok és gyanús mesterséges készítmények: vajon mi lehet bennük? Válaszok a teljes cikkben.