• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Napokon belül lezárul a szavazás

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

December 30-ig szavazhatunk a legmeggyőzőbb történetre és háziorvosra.

November 30-án lezárult az Országos Alapellátási Intézet által harmadszor meghirdetett „Az év praxisa a Kárpát medencében" pályázat beküldési határideje. A több mint 200 beérkezett pályázatból 122 felel meg a kiírási szempontoknak, ezek közül választja ki a zsűri azt a 10-10 praxist, melyekre december 15. és 30. között már mi laikusok szavazhatunk, felállítva ezzel a győztesek rangsorát.

Mint a szervezőktől megtudtuk, a beérkezett érvényes ajánlások egyharmada határon túli (Erdély, Szerbia, Felvidék), kétharmada hazai praxisra érkezett, Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos fővárosi és vidéki gyógyító teamet találtak díjra méltónak a betegek. A legfiatalabb ajánló a 13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást - 18 történet! – egy baktalórántházi orvos kapta.

A betegek háziorvosaik türelmét, empátiáját, gyors és pontos diagnózisát, szakértelmét, pszichológusi szerepét, vagyis a lelki támasz nyújtását emelik ki. Nem egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon: hívás nélkül is. A beteg számára fontos, ha orvosának vannak érzelmei, empátiája, nem hiánycikk nála a jó szó, a mosoly, és használja az alternatív gyógymódokat is. A hétköznapi történetek főhőse az orvos, olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és akad, aki a beteg helyett még a gyógyszert is kifizeti.

A következő napokban még a zsűri tagjai - Dr. Balogh Sándor, Bakonyi Péter, Dr. Bedros J.Róbert, Berszán Lajos, Dr. Farsang Csaba, Dr. Fekete György, Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Illyés László,Dr. Kásler Miklós, Dr. Kiss Róbert, Lenkefi Ida, Oszwald Marika és Zettwitz Sándor - tesz javaslatot a díjazottakra. Azaz kiválasztják azt a tíz-tíz orvost határon innen és határon túl, aki munkatársával együtt ringbe száll az év praxisa díj elnyerésért. A sorrendet, ahogyan az elmúlt esztendőkben is, az olvasók szavazatai döntik el. December 15-től december 30-ig szavazhatnak kedvenc praxisukra, vagy a meggyőző történetekre a pályázat honlapján.