• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ne hagyjuk a fiatalokat rászokni a dohányzásra

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Fiatalabb korban a nikotin hamarabb kialakítja a függőséget, nagyobb az esély arra, hogy a fiatal rendszeres dohányzóvá válik.

Minden évben május 31-én tartják a Dohányzásmentes Világnapot, amely alkalmat ad arra, hogy újra és újra felhívjuk a figyelmet a dohányzással kapcsolatos kockázatokra, a megelőzés lehetőségére.

Magyarországon a lakosság csaknem egyharmada dohányzik, ezzel rendkívül súlyos egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. A világon évente több mint 7 millió ember hal meg a dohányzás következtében, és a dohányzás miatti egészségügyi ráfordítások és a termelékenység csökkenése komoly gátja a fejlődésnek. Ha egy közösség fontos értéknek tartja a fenntartható jövőt, akkor küzdenie kell a dohányzás ellen.

Ennek a küzdelemnek az egyik leghatékonyabb területe a megelőzés, ha nem hagyjuk, hogy a fiatalok rászokjanak erre a káros szenvedélyre. Fontos tudni, hogy minél korábban kezdi valaki a dohányzást, annál jobban érvényesülnek a dohányzás káros hatásai. Ráadásul, fiatalabb korban a nikotin hamarabb kialakítja a függőséget, nagyobb az esély arra, hogy a fiatal rendszeres dohányzóvá válik, és a leszokás is nehezebb.

Általában alkalmanként egy-két szállal kezdődik a dohányzó karrierje. Ilyen alkalom lehet egy dolgozat vagy egy vizsga, vagy társasági összejövetel. De a kis mennyiséget sem szabad bagatellizálni: minden egyes elszívott cigaretta növeli a függőség kialakulásának esélyét.

Milyen érvek hathatnak a fiatalokra? A hosszú távú egészségkárosodás kockázata az egyik legkevésbé hatékony érvelés a fiatalok esetében. A rövid távú hatások emlegetése már nagyobb eséllyel éri el a célját: ilyen lehet a sportteljesítmény csökkenése, amelyet akár még egy baráti biciklizés közben is észlelhet a dohányos. De a rövid távú hatások közé sorolható az asztmás betegekre gyakorolt irritáló hatás is. Ez azokra a fiatalokra is igaz, akik gyermekkorukban asztmával küzdöttek, majd kamaszkorban tünetmentessé váltak: az asztma valójában jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentesség érhető el.

A dohányzáshoz köthető hosszú távú egészségkárosodás kockázatával, sokkal inkább a fiatalok környezetében lévő szülőknek, rokonoknak és barátoknak kell tisztában lenniük. Közismert a tüdőrák és a dohányzás összefüggése, és egyre többen tisztában vannak a dohányzás és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kapcsolatával is. A tüdőfunkciók fokozatos elvesztésével járó COPD növekvő súlyát mutatja az, hogy az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint két évtizeden belül a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon a szívbetegség és a stroke mögött.

Legolvasottabb cikkeink