• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ónodi-Szűcs: állnak minden számháború elé

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint az nem lehet kérdéses, hogy a mentődolgozók bérét emelni kell.

A kormány elkötelezett az egészségügy helyzetének javítása iránt, de néhányan szeretnék lerombolni az ágazat és az érdekképviseletek másfél éves munkáját - jelentette ki az egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, 26 hónap alatt, négy lépcsőben 67 százalékkal emelkedik a mentődolgozók teljes jövedelme. Emelkedni fog az alapbér, és erre még nagyjából 43 százaléknyi egyéb bérelem - túlmunkadíjak, készenléti és egyéb pótlékok - rakódik.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban 500 milliárd forintos fejlesztés történt az ágazatban, és mind az idén, mind pedig jövőre 200 milliárd forinttal több forrás kerül az ágazathoz. Jelezte, ennek a forrásnak az egyik nagyon fontos pillére a többlépcsős ágazati bérfejlesztés, amely tavaly ősszel 26,5 százalékos átlagos bérnövekménnyel indult, majd idén novembertől újabb 12 százalékos, 2018 őszétől további 8 százalékos lesz az emelkedés. Ezen felül a mentők a jövő január elsejétől további 10 százalékos bérfejlesztésben részesülnek.

Mint mondta, állnak mindenféle "számháború elé", és sajnálja, hogy "egyes emberek másokat téves vagy szándékosan hazug információkkal próbálnak hergelni". Ónodi-Szűcs Zoltán ugyanakkor hozzátette: "nem lehetünk elégedettek, sok munka vár még ránk, de azokat a hibákat, amelyeket nem mi hoztunk létére, nem lehet egyetlen egy lépéssel megoldani".

A mentőszolgálatra kitérve az államtitkár elmondta, a szervezet költségvetése 2010-ben 22,5 milliárd forint volt, az idei pedig már 40 milliárd forint. Az elmúlt időszakban 30 új mentőállomás épült, 97-et pedig felújítottak. Az elmúlt években 500 új mentőautót szereztek be és 193 gépkocsit vásárolnak még. "Sem az irányt, sem a szándékot, sem pedig az eredményeket nem szabad tőlünk elvitatni" - jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán, hozzátéve, nem tud olyan gondról, problémáról, feszültségről, amely e kormány regnálása alatt jött volna létre.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója azt mondta, nem lehet kérdés, hogy a mentődolgozók bérét emelni kell, azonban komoly fejlesztések indultak el az elmúlt időszakban, ezeket tovább kell vinni. Úgy fogalmazott: azon fáradozik, hogy emelkedjen a mentődolgozók anyagi, erkölcsi és szakmai megbecsülése.

A főigazgató a sajtótájékoztatón jelezte, az elmúlt órákban is egyeztettek az egészségügyért felelős államtitkárral, így a közeljövőben megoldódik a munkaruhakérdés is. Elmondta, a múlt évi - e célra fordítható - 300 millió forintból és az idei előirányzatból megkezdik a munkaruhák folyamatos beszerzését.

A sajtótájékoztató ideje alatt a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége demonstrációt tartott az Országos Mentőszolgálat Markó utcai épülete előtt azért, hogy megkapják a korábban májusra ígért 60 százalékos béremelést. (A demonstrációról külön cikket közlünk az oldalon.)

Korábban az OMSZ kiadott egy közleményt, amely szerint eredményes egyeztetés zajlott a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetével. A közlemény szerint dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója délelőtt egyeztetést folytatott Toma Lajossal, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének (MÖSZ) elnökével, amelyen áttekintették a mentődolgozók bérezésének, anyagi és erkölcsi megbecsülésének javításáért eddig tett intézkedéseket és a jövőbeni teendőket is.

A reprezentatív érdekképviselet elnöke leszögezte, hogy az eddigi, közös eredmények alapján (a MÖSZ egyebek mellett aktívan részt vett a négyéves ágazati bérfelzárkóztató program kialakításában, a szakdolgozói kamarai tagdíjak munkáltató általi átvállalásának biztosításában is) továbbra is a tárgyalóasztal mellett kívánják elérni céljaikat, melyek között prioritást az egészségügyi dolgozók – így a mentődolgozók részére is – a tárgyalóasztalnál kiküzdött, a garantált bérminimum emelés miatt „összecsúszott" bértáblák értékállóságának visszaállítása jelent.

Dr. Csató Gábor főigazgató kijelentette, hogy minden érdekképviselettel, szervezettel kész együttműködni, amennyiben céljaik és tevékenységük valóban az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak érdekeit szolgálják, így a MÖSZ megalapozott és jogszerű törekvéseit is kész minden erejével támogatni.

Legolvasottabb cikkeink