Kellemetlen tüneteket okozhat, ha nem tudjuk tökéletesen megemészteni a gyümölcsöt.
A citruféléket elsőként váltja fel az illatos, zamatos gyümölcs, amely a déli exportnak köszönhetően már most nagyobb tömegben kapható a hazai eperszezon kezdete előtt. A fenségesen finom eper az első igazi vitaminbomba a kora tavaszi vitaminszegény időszak után: magas a C-vitamin, magnézium tartalma, és önmagában is tápláló, így például hatásos a tavaszi fogyókúrában is. Nem lehet betelni vele, s rengeteg receptből választhatunk, ha valami finomsággal szeretnénk meglepni szeretteinket.
Az epernek kevesen tudnak ellenállni, ugyanakkor azt is tudni kell a gyümölcsről, hogy szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás jellegű tüneteket okozhat, akárcsak a benne lévő fruktóz. Emésztési gondok léphetnek fel, ilyen például a hasfájás, görcsök, felfúvódás, hasmenés vagy éppen székrekedés, a hisztaminózisnál ezen túl még rossz közérzet, migrénes fejfájás, depresszió és akár kiütések is jelentkezhetnek.
A kellemetlen tüneteket az okozhatja, hogy nem tudjuk tökéletesen megemészteni a gyümölcsöt, mert bizonyos emésztőenzimekből nem termel a bélrendszer eleget, így nem tudja lebontani az eperben lévő hisztamint vagy fruktózt, esetleg egyiket sem – hívja fel a figyelmet Lalátka Olívia dietetikus.
Az ételérzékenységben szenvedőknek azonban nem kell lemondaniuk az eper fogyasztásáról, s attól tartaniuk, hogyha epret esznek, akkor annak következményeként kellemetlen közérzettel kell számolniuk. Ma ugyanis már rendelkezésre állnak olyan enzimpótló készítmények, amelyek a szervezet számára biztosítják az emésztéshez szükséges enzimet, így az ételintoleranciában szenvedők is bátran ehetnek epret, eperből készült finomságokat.
A hisztaminérzékenyek esetében a hisztamint lebontó diaminooxidase enzim (DAO) speciális tápszerrel pótolható, amennyiben bizonyos, hogy a problémákat nem ételallergia (ilyenkor kis mennyiség fogyasztása esetén is megjelenik az immunválasz), hanem ételérzékenység okozza, vagyis a bélben kialakult hisztaminintolerancia. A DAO enzim fogyasztása bizonyítottan segíti a hisztaminszint megfelelő szabályozát, így az eper az étrendben maradhat – mutat rá a dietetikus.
A fruktóz malabszorpció, vagyis a gyümölcscukor felszívódási zavara is kezelhető egy másik enzim fogyasztásával, az ugyanis átalakítja a fruktózt glükozzá, így megszűnnek a jellemzően hasi diszkomfort tünetek. Ebben az esetben is fontos, hogy elkülönítsük az érzékenységet a fruktózintoleranciától, amely már gyermekkorban jelentkezik, s csak a szigorú diétával előzhetőek meg a tünetek – mutat rá a két ételintolerancia közötti lényeges különbözőségre és a megoldási lehetőségekre Lalátka Olívia dietetikus.