• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ne váltogassa szemüvegét, inkább nézzen!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A multifokális szemüveglencsék egyszerre jelentenek megoldást közelre és távolra.

A multifokális szemüveglencsék Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendenek, a magyarok viszont alig ismerik előnyös tulajdonságaikat. E korszerű és kényelmes lencsék az összes távolságra tökéletes látást biztosítanak, így nem szükséges váltogatni a távoli- és olvasószemüveget. A Magyar Látszerész Szövetség május-júniusi kampánya azt a célt szolgálja, hogy minél többen megismerjék a multifokális szemüveglencséket.

Az évek múlásával, ahogy minden szövet, a szem is öregszik, veszít rugalmasságából. Negyven év felett a szemlencse már kevésbé tud alkalmazkodni, ilyenkor tapasztalható, hogy olvasószemüveg kell a kényelmes és tiszta látáshoz. A közeli látásproblémák mellett van, akinek a távollátás is gondot okoz. Számukra a multifokális szemüveglencsék viselése jelenti a legjobb megoldást, hiszen ezek egyidejűleg teszik lehetővé a közeli és távoli látásproblémák korrigálását.

A multifokális (más néven: többfókuszú vagy progresszív) lencse a legkiemelkedőbb újítás a szemüvegoptika történetében. - A lencse felső részén át nézünk távolra, az alsó részén közelre, a középső rész pedig középtávra, például monitornézésre szolgál – mondta Tóth Tamás Titusz, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. - A mai életvitelnek ezek a lencsék felelnek meg a legjobban, mert minden élethelyzetben – vezetés, sportolás, vagy munka közben – kényelmesen használhatóak. Esztétikusak, hiszen ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos szemüveglencsék, így nem árulkodnak korunkról. A szemüvegesek több mint 50%-ának lenne szüksége multifokális lencsére. Míg azonban Európa nagy részén minden negyedik érintett ilyen okulárét visel, addig hazánkban ez az arány csupán 10%.

A magyarok nem szívesen járnak szemvizsgálatra, nem hordanak szemüveget. Pedig a rossz látás kellemetlen tünetekkel járhat: a fáradt, kiszáradt szem mellett a fejfájás a leggyakoribb panasz. Szintén jellemző a hazai szemüveg-viselési szokásokra, hogy amikor váltani kell a közeli és a távoli látás között, a többség cserélgeti a szemüvegeit. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor ez nem kivitelezhető - például vezetés közben, amikor egyszerre kell távolra látni, a műszerfalra nézni és a visszapillantó tükröt figyelni. A multifokális lencsék az összes távolságra tökéletes látást biztosítanak a szemüvegek váltogatása nélkül.

A többfókuszú lencsét kizárólag optometrista vagy szemész szakorvos írhatja fel, alapos vizsgálat és igényfelmérés után. – A szakember a széles palettából teljesen egyénre szabott szemüveglencsét is ajánlhat, ami maximálisan igazodik a páciens életviteléhez, munkavégzéséhez, szabadidős tevékenységeihez, szemüveg-viselési szokásaihoz. Az egyénre szabott lencsék drágábbak, mint a „hagyományos" multifokális lencsék, utóbbiakat viszont akár már egy egyfókuszú lencse áráért is meg lehet vásárolni" – árulta el Tóth Tamás Titusz. Hozzátette: a multifokális lencséket a legtöbb keretbe bele lehet csiszolni, és olyat is választhat a páciens, amelyik napfényre besötétedik. Így egy szemüveg akár négyet is helyettesíthet.

A Magyar Látszerész Szövetség 2013. május-júniusi kampánya azt kívánja elérni, hogy a negyven év felettiek tudjanak a multifokális szemüveglencsék létezéséről, és megismerkedjenek előnyös tulajdonságaikkal. A kampány üzenete: ne elégedjünk meg olyan szemüveggel, ami csak egy távolságra jelent megoldást! Az érdeklődők a kampány ideje alatt 100% elégedettségi garanciával próbálhatják ki a multifokális lencséket - ha megszokási probléma adódik, az optikus egy másik, új lencsére cserélheti a teljes elégedettség érdekében.

Legolvasottabb cikkeink