Az is veszélyes lehet, ha nem allergiás, és az is, ha igen, de nem tudja.
Hasmenés, puffadás, fáradékonyság, különféle bőrtünetek – akár ilyen problémákat is okozhat az ételallergia vagy az ételintolerancia. Dr. Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusaszerint azonban nem érdemes magunkon kísérletezni, az öndiagnózis helyett célszerű mielőbb szakorvoshoz fordulni, általános tünetekről van ugyanis szó, amelyek mögött számos betegség, mint például gyulladásos bélbetegség vagy akár daganatos megbetegedés is állhat. Az orvosok specifikus IgE vizsgálat, bőrteszt, hidrogén kilégzési teszt segítségével tudják feltárni a problémák okát - mondta el az intézmény honlapjának.
Száz felnőttből mindössze egy számít ételallergiásnak Európában az Európai Allergológusok és Klinikai Immunológusok Társaságának adatai szerint. Eközben az önbevalláson alapuló kutatások azt mutatják, hogy húsz-negyven százalék sorolja magát ebbe a kategóriába. Dr. Pálfi Erzsébet szerint az utóbbi csoportba tartozók vagy az ételaverzió miatt – vagyis különösebb rendellenes immunválasz nélkül, valamilyen pszichés okból utasítanak vissza bizonyos ételeket-, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel küzdenek. Különbségek, azonosságok, veszélyek - a teljes cikkben