• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem mindenkit véd az aszpirin az infarktustól

Egészségmagazin Forrás: Trombózisközpont

Annak pontos oka, hogy mitől alakul ki aszpirin rezisztencia, egyelőre még kérdéses.

Az aszpirin szedése bevett kezelési forma szívinfarktus és a stroke megelőzése céljából, viszont előfordulhat, hogy egyes betegeknél hatástalannak bizonyul. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája az aszpirin rezisztencia vizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mire jó az aszpirin?
Az aszpirinkezelés a 20. század közepétől bevált prevenciós mód az artériás trombózisnál, így az infarktus és stroke megelőzésének kedvelt eszköze. Ennek oka, hogy a készítményben található acetilsav gátolja egy olyan enzim (COX1) működését, ami az un. arachidonsav anyagcserében a vérlemezkék összecsapódásáért un. tromboxan A2 termelésért felelős. . Mivel ennek nagy szerepe van az artériás vérrögök kialakulásában, így ha a az aszpirin gátolja a folyamatot, akkor a vérlemezke-dugó nem alakul ki. Így tehát nincs, ami elzárhatná az erekben a verőeres véráramlás útját, súlyos károkat és életveszélyes állapotot okozva ezzel.

Prof. Blaskó György szerint fontos megemlíteni, hogy az aszpirinkezelés azonban nem mindenkinél hatásos. Ennek oka, hogy vannak esetek, amikor az aszpirin nem gátolja a vérlemezkék összecsapódását (ilyenkor az aszpirin gátló hatását ellenőrizni kell, mert fennáll az „válaszadási képtelenség" más néven non-responsio jelensége). Ekkor aszpirin rezisztenciáról beszélünk, és kutatások szerint ez esetben jelentősen megnő a súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű stroke, szívizom infarktus kialakulásának esélye. Annak pontos oka, hogy mitől alakul ki aszpirin rezisztencia, egyelőre még kérdéses – bár feltehetően többek között a COX 1 túlműködése áll a háttérében-, de a magyarázatokra számos egyéb lehetőség is fennállhat.

Egy friss vizsgálatban megállapították, miszerint gyakrabban alakul ki jelenlegi, illetve korábbi dohányosoknál, mivel a cigaretta fokozza a vérlemezkék összecsapódását!

Ellenőriztesse, hatásos-e Önnél az aszpirin-kezelés
Hogy megtudja, mennyire védi Önt az aszpirin a stroke vagy a szívinfarktus ellen, célszerű egy speciális laboratóriumi vizsgálatot elvégeztetni- tanácsolja prof. Blaskó György. Ehhez egy egyszerű vérvétel szükséges, mely után rövid időn belül kiderül az eredmény. A vizsgálat lényege, hogy levett vért egy speciális készülékbe rakják, majd figyelik, hogy a benne lévő cső miként záródik el az áramló vértől. Amennyiben aszpirin rezisztenciát igazolnak, úgy általában nem annak adagjának emelésével, hanem egy másik, szintén vérlemezke-összecsapódást gátló készítménnyel való helyettesítést javasolják.

Legolvasottabb cikkeink