Egészséges a zöldség és a gyümölcs, de a rák ellen nem véd. A legtöbb, amit tehetünk, ha nem dohányzunk.
A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása alapvetően egészséges, a rák kialakulása ellen azonban keveset tehet. Ez derül ki a témában elvégzett eddigi legátfogóbb metatanulmányból. Az Oxfordi Egyetem kutatói összesen több mint egymillió ember bevonásával készült más tanulmányok adatait elemezték - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).
Az eredmények alapján megállapítható, hogy - legalábbis az ipari országokra vonatkozóan - csak viszonylag csekély összefüggés áll fenn a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a rák kialakulásának kockázata közt - írja a brit egyetem epidemiológusa, Tim Key a British Journal of Cancer című szaklapban. Ezzel szemben a dohányzás mellőzését követően fontos tényezőnek számít a kismértékű alkoholfogyasztás és az egészséges testsúly.