• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Népbetegség a saverózió okozta fogzománckopás

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Napjainkban a fogorvosok minden negyedik páciensnél észlelik a fogkopást.

Nomen est omen - a budapesti Fogasházban ismertették a Magyar Fogorvosok Egyesület legfrissebb Fogkopás kutatásának eredményeit.

A Magyar Fogorvosok Egyesület kutatásában több mint 20 település, csaknem 50 fogorvosa vett részt azzal a céllal, hogy a táplálkozási szokások és a saverózió okozta zománckopás közötti összefüggést feltárja. További szándék a saverózió okozta fogkopás problémájával leginkább érintett korosztály megtalálása volt.

A felmérésből kiderült, a 30 évnél fiatalabbak fogyasztanak leggyakrabban savas ételeket és italokat, tehát a saverózió okozta fogzománckopás problémájával ők találkoznak. A kutatásban résztvevő fogorvosok egybehangzóan állítják, manapság a fogzománckopást okozó saverózió tünetei csaknem minden természetes foggal rendelkezőnél fellelhetők.

Tudni kell, a saverózió megfordíthatatlan folyamat, ugyanis, ha a fogzománc egyszer elkopik, akkor soha nem képződik újra. A fogkopás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze, megfelelő fogkrém használata. Azé, amivel étkezések után a fogzománcot erősíthetjük.

A 2000-es évek kezdetén a magyar fogorvosok tíz páciensből csupán kettőnél találkoztak a saverózió tüneteivel! Napjainkra minden negyedik (!) betegnél észlelik a problémát. Mi a negatív tendencia oka? Leginkább, korunkra jellemzően a felgyorsult életmóddal járó, megváltozott táplálkozási szokásokkal magyarázzák.

A kialakult népbetegség a fogzománc eróziója (fogkopás) elsősorban a magas savtartalmú ételek és italok egyre gyakoribb fogyasztásával magyarázható. Ha a fogakat gyakran érik savas hatások, akkor fogzománc képtelen regenerálódni, megindul a saverózió visszafordíthatatlan folyamata.

A saverózió legvalószínűbb okai az étrend, és az a mód, ahogy a savas ételeket is italokat fogyasztjuk. A fogorvosok csaknem 90 százaléka egyetért abban, hogy legtöbbször a szénsavas üdítőitalok az erózió okai. A válaszadók fele a citrusféléket is igen károsnak ítélte meg. Az alma, a bor és a kávé szintén eróziót idéz elő. De fogeróziót okozhatja a szájba kerülő gyomorsav is, ami a bulimia, emésztési zavarok, a reflux betegségből adódhat.

Azt is tudni illik, hogy a magyar konyha savas alapanyagaiból meglehetősen sok van. felülreprezentáltságával. Ezért is érdekes és tanulságos, amit a Nosalty oldalain fellelhető, a saveróziót elősegítő alapanyagokhoz kötődő adatok mutatnak. „A népszerű receptoldalon található kipróbált és ellenőrzött receptek közel 20%-a tartalmaz olyan saveróziót elősegítő alapanyagot, mint a kávé, a bor, az ecet, a citrusfélék, a szénsavas üdítők, friss gyümölcslevek vagy az alma"- mondta el Bodon Judit, a Nosalty dietetikusa.

„Kizárólag a fogászati szakemberek képesek a saverózió korai jeleinek azonosítására: ilyenkor a fogzománc vékonnyá, áttetszővé vagy majdnem átlátszóvá, sárgává vagy tompává válik. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. A fog érzékennyé válik, ami súlyos fájdalmakat okozhat. Félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos kiszűri, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító fogszuvasodás, ínygyulladás.

Fogorvosi közreműködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így nyílik lehetőség korai kivizsgálásra és gyógykezelésre." – ismertette dr. Gera István a Magyar Fogorvosok Egyesület elnöke.

A kutatásban megkérdezett fogorvosok többsége szerint a páciensek egyáltalán nincsenek tisztában a savas ételek-italok fogzománcra gyakorolt hatásával. A már bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan, ezért különösen fontos, hogy a lakosság a problémával tisztában legyen, és megtegye a megfelelő óvintézkedéseket.

Ezek után lássuk, hogy előzhető meg a visszafordíthatatlan folyamat? Naponta kétszer mossunk fogat olyan jól beépülő fluoridot tartalmazó fogkrémmel, amely segít visszakeményíteni a felpuhult fogzománcot és megelőzni a fogzománc további kopását.

Az egészséges ételek, különösen a gyümölcsök, saláták fogyasztását nem szabad abbahagyni, de változtatni kell az evési szokásokon: csökkenteni kell azt az időtartamot, amikor az ételekben található savak közvetlen kapcsolatban vannak a fogakkal, valamint meg kell próbálni elkerülni a savas italokkal való öblögetést és kortyolgatást – lehetőleg szívószálat használjunk - és a lehető leghamarabb nyeljük le őket. Közvetlenül étkezés és ivás után lehetőleg ne mossunk fogat, és lágy sörtéjű fogkefét használjunk. A még hatékonyabb védelem érdekében a fluoridtartalmú fogkrémmel történő fogmosás mellett használjunk fluoridtartalmú szájvizet is.