• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Növekvő érdeklődés, csökkenő vérnyomás

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Véget ért az „Éljen 140/90 alatt!" program egyik egyedi kezdeményezése - a Hipertónia Hét.

Az akció célja az volt, hogy az érintettek 7 napon keresztül – a szervezők reményei szerint természetesen majd azt követően is – folyamatosan törődjenek a magasvérnyomás-betegséggel, és kezelőorvosukkal együttműködve érjék el és hosszú távon is tartsák meg a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásértéket.

A Magyar Hypertonia Társaság Hipertónia Hét elnevezésű rendezvénye során 4 vidéki nagyvárosban szakorvosok tájékoztató előadásait hallgathatták meg az érdeklődők a betegségről, szövődményeiről, a megelőzés és a kezelés lehetőségeiről, valamint hasznos életviteli tanácsokat is kaphattak.

A programot ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint-, haskörfogat-, testsúly- és a kezdeményezés aktuális céljával – figyelemfelhívás a magasvérnyomás-betegség és a már meglévő vagy kialakuló cukorbetegség kapcsolatára – összhangban vércukorszint mérések egészítették ki az előadások helyszínein, illetve Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Szeged bevásárlóközpontjaiban.

A szűrések-mérések során összesen közel 1000 fő vett részt az eseményeken, a szervezők pedig több mint 1500 km utat tettek meg az egy hét alatt.

Az egyhetes kampány során az erre a célra rendszeresített, alapdíjas SMS számra közel hétszáz vérnyomásérték érkezett. Az SMS-ben beküldött vérnyomásértékek 23 százaléka volt a 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásérték fölött, ami lényegesen jobb arány, mint a Hypertonia Regiszter adatainak elemzése során nyert 55 százalék. Az, hogy az SMS-ben beküldött vérnyomásértékek 77 százaléka alatta maradt a kívánatos értéknek, feltehetőleg összefügg azzal a ténnyel, hogy a vérnyomásukat otthon is rendszeresen ellenőrzők általában jobban odafigyelnek kezelésükre, így esetükben jóval sikeresebb a terápia is, illetve feltételezhető, hogy a mozgósító kampány hatására azok is megmérték és beküldték a vérnyomásértéküket, akiknek nincsen gondja a magas vérnyomással.

Bár a Hipertónia Hét lezárult, a magas vérnyomás elleni küzdelem korántsem ér véget. A Hypertonia Regiszter adataiból készült 2007-es felmérés alapján elmondható, hogy az Éljen 140/90 alatt program hatására 2 év alatt újabb ötvenezer hipertóniás beteg esetében sikerült elérni a 140/90 alatti célértéket, ezáltal jelentősen javítva a betegek életkilátásait. E nagyszerű eredmény mellett azonban további kihívások várnak a szakértőkre, mivel továbbra is elkeserítőek a cukorbetegségben, vagy a cukorbetegséget megelőző állapotban (prediabétesz) lévők vérnyomás eredményei.

A két éves munka természetesen ezen a területen sem múlt el nyomtalanul, azonban a cukorbetegség „előszobájában" tartózkodók egyáltalán nem részesülnek megfelelő kezelésben. Többek között ez az a helyzet, amelyen a jövőben mindenképpen változtatni kell.

Az „Éljen 140/90 Hgmm alatt!" programmal kapcsolatban további információk kérhetők az ingyenesen hívható 06/80/203-523-as telefonszámon, vagy a www.vernyomasnaplo.hu honlapon.

A Magyar Hypertonia Társaság (MHT) olyan orvosokat tömörítő szakmai társulás, akik a magyar lakosság mintegy negyedét érintő népbetegséggel, a magasvérnyomás-betegséggel és annak valamely határterületén működő, illetve azokhoz kapcsolódó tudományágakkal foglalkoznak. A szervezet 1993-ban alakult.

A társaság feladata a magas vérnyomás (orvosi szaknyelven hipertónia/hypertonia) területén végzett szakmai és tudományos munka koordinációja és ösztönzése mellett az európai, valamint a világ többi részére kiterjedő nemzetközi kapcsolatok fejlesztése is.